НОВИНИ

Предадоха на съд бившия екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник

За шест месеца Спецпрокуратурата е предала на съд 38 души за корупционни престъпления

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:08, 29.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Обвинителният акт срещу бившия екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник е внесен в съда. Заедно с него на подсъдимата скамейка сяда и Севделина Ковачева. Тя е била заместник кмет на Перник, а към момента на възникване на кризата е изпълнявала функциите на кмет.

По време на разследването са разпитани 156 свидетели. От спецпрокуратурата отчетоха, че Нено Димов е 39-ят предаден на съд за корупционно престъпление през тази година.

Спецпрокуратурата твърди, че в качеството на екоминистър Нено Димов е проявил умишлена безстопанственост по отношение на водите, съхранявани в язовир "Студена".

"Той като министър е имал задължения по управление, стопанисване и опазване на водния ресурс, който се е намирал в комплексните и значими язовири, какъвто е и язовир "Студена", каза Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

В ежемесечните графици за водоползване от язовира, екоминистърът е трябвало да даде приоритет на водата, която се предоставя за питейно-битови нужди. Ако има достатъчно количество, тогава може да се дава вода и за промишлените предприятия.

"Въпреки наличната информация в МОСВ, която е била, че водният ресурс в яз. "Студена" намалява, министърът е дал приоритет на ползването на вода за промишлени нужди", каза Христо Кръстев.

Така, според Специализираната прокуратура, нанесената щета е загубата на малко над 1 милион кубични метра вода за близо два милиона лева. По този начин се е допуснало нивото на язовира да спадне критично близко да мъртвия обем.


"Което от своя страна е довело до режим на водоподаването на Община Перник, с което са засегнати близо 97 хиляди жители на общината. От извършеното деяние се е стигнало и до завишен санитарно-хигиенен риск за тези жители на общината в условията на извънредно положение и в условията на пандемия", допълни Кръстев.

На съд е предадена и Севделина Ковачева. Според прокуратурата в критичните, преди кризата, месеци през есента на 2019-а Ковачева е изпълнявала длъжността кмет по време на кампанията за местни избори. Въпреки предупрежденията на местното "ВиК" дружество за намаляващия обем, тя не е въвела режим за ползването на вода за битови нужди и по този начин кризата е станала неизбежна.

"Наблюдаващият прокурор възнамерява, след насрочване на делото в разпоредително заседание, да направи искане този процес да бъде изнесен и да се разглежда в Съдебната палата в Перник. Не само защото голяма част от разпитаните 156 свидетели живеят в Перник, а и защото обществото следва да знае", каза Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

От спецпрокуратурата отчетоха, че през първата половина на годината за корупционни престъпления на съд са предадени 38 обвиняеми, които били нанесли вреди за над 2 милиона и 500 хиляди лева. 7 присъди за корупция пък са влезли в сила, след като делата са приключили и пред Върховния касационен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България се цели в първи медал от ЕвроВолей от 20 години насам
България се цели в първи медал от ЕвроВолей от 20 години насам
Хърватия завърши изграждането на най-големия инфраструктурен проект в страната
Хърватия завърши изграждането на най-големия инфраструктурен проект в страната