НОВИНИ

350 организации използват софтуер, несъвместим с този на Сметната палата

Николай Минков
от Николай Минков
20:42, 20.11.2021
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

350 бюджетни организации използват счетоводни софтуери, несъвместими с компютърните системи на Сметната палата, което затруднява контрола върху техните разходи, увеличава риска от укриване на държави средства и манипулиране на отчетни документи. Това съобщиха за "По света и у нас" от националния одитен орган. Най-често проблемът се констатира в малките общини. Въпросът беше поставен и по време на първия Консултативен съвет за контрол на публичния сектор в министерството на финансите.

116 одитни доклада е изпратила Сметната палата на Държавната финансова инспекция за нарушения на общините за последната година. Проверките на ревизорите обаче са затруднени от архаичните и несъвсестими счетоводни софтуери в редица малки общини.

От националния одитен орган са засекли че над 300 бюджетни организации се използват 111 различни отчетни софтуера. Оказва се, че все още има общини, които дори не прилагат електронно счетоводство.

В 30 първостепенни разпоредители, тава са предимно общини, въобще не се използва счетоводен софтуер за изготвяне на годишен финансов отчет, а се прилага ръчното счетоводство. Така, както беше през 80-те години на миналия век, казва Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Чепеларе е една от малките общини, която въпреки че предлага онлайн 167 вида административни услуги за граждани и фирми все още отчита разходите си.

Каквото въведе Държавна агенция "Електронно управление", вече го предлагаме и ние, казва Ангел Влахов, "Връзки с обществеността" - община Чепеларе. Според нашия началник отдел „Счетоводство и финанси“, няма такъв софтуер, няма такова законово изискване. Публикуваме нужната информация в официалния сайт на община Чепеларе всеки месец, допълва той.

Според Сметната палата, липсата на счетоводен софтуер дава възможност за укриване разходи на държавни средства.

Информацията може да се манипулира по различни начини и най-вече липса на отчетност, като например ремонти на пътища, ремонтите на училищата, на детските градини. А пък може да се крие информация за реализирани приходи от общината. Например, приходи от такси от детски градини или от местни данъци и такси, каквито имаме случаи, констатирани в някои общини. Манипулация на софтуера, с които се събират местни данъци и такси, казва Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Сметаната палата е установила още, че събираемостта на местните данъци и такси в общините варира между 50 и 60%.

Но по-сериозен е проблема с тези 40%, които не са събрани. Оказва се, че на практика те въобще не се събират. Остават несъбираеми. Погасяват се по давност. И тогава се получава, че всички граждани финансираме определени общини, за да изпълняват своите функции, допълва Цветан Цветков, председател на Сметната палата.

Според него, ако всички общини генерират унифицирани счетоводни база данни, това ще съкрати със 70% извършването на одитите и ще извади на светло финансите на местните власти.

По темата работиха: Николай Минков, Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешна среща в Манчестър Юн за бъдещето на треньора
Спешна среща в Манчестър Юн за бъдещето на треньора
Отличен дебют за Джерард начело на Астън Вила
Отличен дебют за Джерард начело на Астън Вила