НОВИНИ

Часове преди балотажа: Как приключи подготовката на изборите за президент

Николай Минков
от Николай Минков
20:06, 20.11.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

За четвърти път тази година е ден за размисъл. В условията на пандемия утре на балотаж ще изберем президент за следващите 5 години. Един срещу друг се изправят Румен Радев и Анастас Герджиков. Прокуратурата съобщи, че от началото на предизборната кампания до 13 часа днес са образувани общо 27 досъдебни производства за нарушения преди вота. Часове преди балотажа подготовката е приключила успешно, увериха от ЦИК. Утре отново гласуваме машинно, като разписките ще се броят в 100% от секциите у нас и в чужбина.

Общо 13 235 са разкритите секции в страната за предстоящия балотаж, а в чужбина са 750, съобщиха от ЦИК.

На балотажа ще гласуваме с 11 716 машини.

Намалихме и машините извън страната, изпратихме 336 усторойства, а в страната ще се гласува с 11 380 машини, каза Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

До 4 секции в чужбина бюлетините за балотажа не са пристигнали, потвърдиха от ЦИК

ЦИК взе решение за изпратена в PDF формат хартиена бюлетина, за да бъде разпечатана, тъй като не са получени хартиените бюлетини в Австралия, в две от секциите в Аделаида и в Бризбърн, в Нова Зеландия в Крайсчърч и в САЩ в Сейнт Луис, допълни Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

Дадени са указания на СИК да бъдат разпечатани толкова бюлетини, колкото са гласуващите избиратели, допълни тя.

Не е уважен и сигналът от вчера на една партия в секциите в Турция декларациите за дописване в избирателните списъци задължително да бъдат попълвани на място.

Беше взето решение, че методическите указания, така както са прилагани на 14 ноември, ще се прилагат и на 21 ноември, а при нужда, при следващи избори ЦИК ще прецени дали да се съобрази с предложението, което беше направено, обясни Матева.

Доставени в последния момент 140 машини в 23-ти МИР в София са дали грешка, поради което ЦИК са решили да не се използват или подменят.

Намалихме броя на машините, които ще бъдат използвани в 23-та Районна избирателната, комисия със 140, т.е. там ще се гласува със 187 машини. Преценката беше, че в секции в които са гласували до 389 избиратели, ще се гласува с едно устройство, а в останалите СИК-ове, в които са гласували повече от 390 избиратели на 14 ноември, ще се гласува с две устройства.

Бъдете с БНТ в деня на балотажа

Ден преди вота се оказа, че две от устройствата за гласуване, предназначени за Несебър и Велико Търново, са разменени. Грешката е установена при сверяване на техните серийни номера.

След бърза организация днес следобед, устройствата са доставени на правилните адреси.

Машината е била объркана, просто е била изпратена на друго място. Но всичко вече е наред, пусната е, работи, серийни номера съвпадат, всичко е готово за утре, каза Иван Иванов, председател на 4 СИК-Велико Търново.

В русенската 23-та секция ще се гласува с една машина. Тестовете на устройството обаче не преминават гладко.

Имахме един-два стопа на машината, но за много кратко време така, че надяваме се и този път да бъде по същия начин и да минат отново бързо и добре изборите, каза Цветанка Цонева- председател на изборна секция номер 23-Русе.

При засилена полицейска охрана машините и изборните книжа бяха доставени до всички секции.От ЦИК напомнят, че и на тези избори ще бъдат 100% броени контролните разписки от машинния вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куриозен автогол и Меси спасиха 10 от ПСЖ срещу Нант
Куриозен автогол и Меси спасиха 10 от ПСЖ срещу Нант
ЦСКА обърна Арда след силно второ полувреме
ЦСКА обърна Арда след силно второ полувреме