НОВИНИ

4 общини в Смолянско продължават да бедстват

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 13.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

В Смолянска област обстановката е проблемна. В бедствено положение са 4 общини. Вали обилен сняг. Всички автомобили трябва да са с вериги, ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона.

Бедственото положение е в сила за общините Рудозем, Неделино, Смолян и Девин, като най-тежко е положението в Смолян и Девин. Техника разчиства снежната покривка, за да бъдат проходими пътищата. В община Девин не може да се стигне до село Триград заради пропадания в пътното платно.

Щети след наводненията и в Смолянско: Пътят Смолян - Девин продължава да е затворен

"Имаше туристи, които с наше съдействие ги евакуирахме, преминаха през този участък, който е опасният и все още не е обезопасен", заяви кметът на Девин Здравко Иванов.

"Нямаме вода, проблемът е ужасен, водопроводът ни е около 12 километра, които трябва да се проходят по цялото трасе. Според ВиК дружествата поне до десет дни няма да можем да се оправим с водата. На места липсват тръби, минахме и раздадохме вода на местното население", допълни кметът на Триград Емо Гогушев.

"Многото дъждове, реката придойде и водата влезна вътре в пещерата, въпреки че имаме отводнителен канал, огромно количество беше водата и в момента не можем да включваме нито осветление нищо, защото не знаем какво е състоянието. Прилепите нямат проблеми, добре са, те са на втория и на третия етаж по таваните", каза още Стефан Кукуджев, екскурзовод в Ягодинската пещера.

Щетите са огромни в Ягодинската пещера и в пещерата Дяволското гърло, там се е извила 100-метрова фуния с вода и е разрушила цялата инфраструктура вътре в пещерата. Натрупана е вече над 25 - 30 см снежна покривка.

Ново свлачище се активизира миналата нощ в смолянското село Могилица. Изсипали са се тонове пръст, пътят е проходим само в едното платно.

От община Смолян днес пренасочиха основно техниката за разчистване на пътищата от снега. Достъпът до селата Киселчово и Мугла е възможен, но само с високопроходими автомобили.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Подписах коалиционното споразумение и не съм участвал в никакви пазарлъци
Слави Трифонов: Подписах коалиционното споразумение и не съм участвал в никакви пазарлъци
Манчестър Юнайтед затвори базата, мачът с Брентфорд под въпрос
Манчестър Юнайтед затвори базата, мачът с Брентфорд под въпрос