НОВИНИ

Бедствено положение в 5 общини в Благоевградско след проливните дъждове

bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 13.12.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Усложнена остава обстановката в Югозападна България след проливните дъждове. И община Кресна днес обяви бедствено положение. Всички села в общината са без вода, заради скъсан водопровод. В Благоевград, Струма подкопа основите на мост, движението там е спряно.

Пет са вече общините в Благоевградско, които обявиха бедствено положение - Симитли, Петрич, Гърмен, Благоевград и Кресна. Навсякъде в региона аварийни екипи продължават да разчистват пътища. Някои междуселски участъци остават затворени пътят за село Сушица в община Симитли, в района на Петрич също има затворени участъци. На много места има скъсани водопроводи и десетки населени места са без вода.

Бедстващи хора няма, увери областният управител, няколко села са със затруднен достъп. Много хора продължават да се борят със щетите по домовете си и да разчистват, каквото могат.

Втори ден живеещите в квартал Бухото в Петрич разчистват домовете си.

В някои от съседните села ситуацията е още по-тежка, а краткият път от Петрич към Беласица и подгорските села е затворен.

Заради прекъснат водопровод, осем села в община Гърмен продължават да са без вода, училищата и детските градини са затворени.

Сериозни щети са нанесени и на няколко хотела в Огняново.

Тежка е ситуацията и в района на Благоевград. Затвориха за преминаване мост, свързващ града и близките села. Придошлите води на река Струма подкопаха носеща колона на съоръжението и има опасност то да падне. Под моста минава газопровод, който захранва целия град, но за момента опасност за него няма.

Автор: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария прекрати дело срещу Хуан Карлос
Швейцария прекрати дело срещу Хуан Карлос
Автоматични дефибрилатори ще бъдат поставени в пет метростанции в София
Автоматични дефибрилатори ще бъдат поставени в пет метростанции в София