НОВИНИ

Георги Панайотов: В бюджета трябва да бъдат заложени повече средства за отбрана

bnt avatar logo
от БНТ
16:53, 13.12.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Със сигурност новият кабинет е изправен пред много предизвикателства, но корупцията е едно зло, което спъва развитието на страната. Този феномен трябва да бъде премахнат веднъж и завинаги, за да има в България нормален бизнес и да се радваме на нормален живот. Това заяви в изнесеното студио на БНТ в Народното събрание Георги Панайотов, служебен министър на отбраната.

Той допълни, че в оглавяваното от него ведомство през последните месеци са променени наредби и заповеди, с които е постигнато по-ефективно усвояване на средствата, що се касае до отбраната, както и по-резултатен контрол.

Според него в бюджета за догодина трябва да бъдат заложени повече средства за отбрана:

"В бюджета за догодина Министерството на отбраната е предложило 1,7% от БВП да бъдат заделени за отбрана. Този процент трябва да надвиши дори ангажиментите, които сме поели към НАТО - а именно 2%. И това няма да е достатъчно, защото в нашите съседни държави въоръжените сили се развиват с темпове много по-бързи от нашите. Това е една червена лампа, с която трябва да се съобразим и да ги догонваме", каза Панайотов.

Панайотов се изказа положително относно текстовете в коалиционното споразумение, според които наличната бойна техника ще се поддържа в страната и ще се купува от страни съюзници от НАТО и ЕС. "Нашите съюзници от НАТО и партньорите ни от ЕС произвеждат изключително качествени оръжейни системи", каза Панайотов.

Той заяви, че започва подготовката си за новия пост. Георги Панайотов беше предложен за нов посланик на България в САЩ. Допълни, че познава страната и политическата система, историята и традицията отвъд океана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашков обвини прокуратурата, че изпълнява политическа поръчка
Рашков обвини прокуратурата, че изпълнява политическа поръчка
Кузманов поздрави световния шампион по вдигане на тежести Карлос Насар
Кузманов поздрави световния шампион по вдигане на тежести Карлос Насар