НОВИНИ

4000 души са задържани при безредиците в Казахстан

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:58, 08.01.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Казахстан е арестуван бившият председател на Комитета за национална сигурност. Той обвинен в държавна измяна. Заради безредиците, властите обявиха, че са задържали 4000 души. Сред арестуваните има и чуждестранни граждани. Някои от задържаните може да получат и доживотни присъди.

Органите на реда твърдят, че контролират Алмати. Спорадична стрелба, обаче, продължава да се чува.

От ефира на казахстанската телевизия жителите на града бяха призовани да останат по домовете си.

Съединените щати наредиха на служителите в консулството в Казахстан, чиято работа не е спешна, да напуснат страната. Те трябва да се изтеглят от централноазитската държава заедно със семействата си.

Решението дойде след като казахстанският президент разреши на силите за сигурност да стрелят без предупреждение и отхвърли възможността за преговори с демонстрантите.

И тази нощ руски самолети продължиха да прехвърлят военни и техника в Казахстан, след поисканата от казахстанския президент помощ от Организацията на договора за колективна сигурност. От вчера летището в Алмати е под контрола на частите от Организацията. Транспортират се не само военни от Русия, но и от Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения.

От страницата си в Туитър казахстанският президент увери, че изпратените в страната миротворчески сили ще останат в Казахстан за кратко, докато ситуацията се стабилизира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сара Хектор най-бърза след първия манш на гигантския слалом в Кранска гора
Сара Хектор най-бърза след първия манш на гигантския слалом в Кранска гора
Тенисистката с отнета виза в Австралия: Бях като в екшън филм
Тенисистката с отнета виза в Австралия: Бях като в екшън филм