НОВИНИ

45 години от Ислямската революция - Иран и ролята му в Близкия изток

Мащабни шествия, речи срещу Израел и Съединените щати и изгаряне на знамена

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:35, 11.02.2024
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Днес Иран отбелязва 45-ата годишнина от Ислямската революция. Това стана с мащабни шествия, речи срещу Израел и Съединените щати и изгаряне на знамена. Техеран продължава да отрича да има връзка както с нападението на 7 октомври на израелска територия, така и с удари, извършени от ирански проксита в региона.

11 февруари 79-а - Ислямската революция в Иран достига своя пик - масовите протести в страната принуждават шах Мохамед Пахлави да избяга в чужбина. Правителството пада, на власт идва революционният лидер аятолах Рухола Хомейни. Десетки хиляди ликуват по улиците на Техеран.

45 години по-късно картината не е много по-различна - няколко лъча хора. Според иранските медии милиони се събират в центъра на столицата.

Горят американски и израелски знамена, носят чучело на Бенямин Нетаняху, скандират традиционните лозунги "Смърт за Америка" и "Смърт за Израел".

Пред препълнения площад "Азади" иранският президент Раиси призова световните лидери да прекратят дипломатическите си и икономически отношения с Израел.

Нарече войната в Газа "престъпление срещу човечеството", а като основни виновници за ситуацията в Близкия изток посочи съюзниците на Тел Авив - Съединените щати и няколко други западни държави.

"Предлагаме и ционисткият режим да бъде изключен от ООН. Когато бомбардировките в Газа приключат, а ударите срещу невинните жители на Ивицата трябва да спрат час по-скоро, тогава с Израел ще бъде свършено. Те го знаят и сега се опитват да печелят време", заяви президентът на Иран Ебрахим Раиси.

Снимки: БТА

По време на тържествата парашутист скочи от самолет над небето на Техеран и развя палестинското знаме. Преди ден иранският външен министър коментира отношенията между Иран и Съединените щати.

Напрежението между двете държави се покачи отново преди седмица, когато американските военновъздушни сили нанесоха удари срещу ирански проксита в Ирак и Сирия.

Вашингтон и Техеран обаче се въздържат от влизането в директен въоръжен конфликт помежду си, а Иран отрича да е замесен в серията атаки срещу американски военни части в Близкия изток.

"Откакто започна войната преди 4 месеца няколко пъти сме си разменяли съобщения със Съединените щати. Едно от нещата, които пожелаха, беше да настояваме Хизбула да не се намесва във войната с Израел", допълни иранският външен министър Хюсеин Амир-Абдолахиан.

От 7 октомври базираната в Ливан проиранска шиитска групировка многократно обстрелва северни израелски градове. Иран е сред основните поддръжници на Хамас, настоява за създаването на палестинска държава и е на мнение, че групировката има капацитет да управлява.

Колкото до опасенията от разрастване на конфликта в Близкия изток Техеран отрича да има роля в покачването на напрежението в региона през изминалите месеци.

"Както ние, така и Ливан, твърдо сме на мнение, че войната не е решение и абсолютно никога не сме търсили начин да я разрастваме", каза още Хюсеин Амир-Абдолахиан, външен министър на Иран.

Важна част от днешните чествания обаче беше и демонстрацията на иранския ракетен арсенал - балистични ракети "Хадж Касем" на името на убития генерал Касем Солеймани и "Саджил". Бойното снаряжение беше изложено на централния площад "Азади", а стотици хора се снимаха за спомен с него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Шопов: Можем доста повече
Петър Шопов: Можем доста повече
Юлия Иванова: Играта на сервис ни помогна да победим Левски
Юлия Иванова: Играта на сервис ни помогна да победим Левски