НОВИНИ

500 млн. лв. са предвидени за STEM центрове по Плана за възстановяване

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:30, 14.11.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Мисия на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия начело със Селин Гауер разгледа днес новооткритият Национален STEM център.

До седмици се очакват първите средства по Плана за възстановяване, каза на срещата вицепремиерът Атанас Пеканов. За STEM центрове ще има около половин милиард лева.

Ще има един национален център, три регионални и отделно STEM центрове в над 2200 училища. Училищата сами ще решат какви науки ще развиват - физика, информатика, инженерни науки и други.

Днес на мисията на Европейския съюз бяха представени мини лаборатории, каквито до 2026 година трябва да се изградят и в българските училища - по роботика, химия, зелени технологии.

Снимки: БГНЕС

В зависимост от броя на учениците ще могат да получат между 50 и 600 000 лева за проект.

"Да поставим нова основа на българското образование във всички български училища, както за учениците, така и за учителите, така че те да могат да използват всички най-нови технологии. По-добър начин да са подготвени да предават това знание на младите хора в България и на студентите", заяви Атанас Пеканов, вицепремиер за еврофондовете.

"Беше изключително вълнуващо да видим как наистина може Планът за възстановяване и устойчивост да приближи науката до децата, така че студентите и учениците да могат да се учат практически в нови лаборатории", допълни Селин Гауер, генерален директор и ръководител на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево следобед: Максимални температури между 12 и 17 градуса
Слънчево следобед: Максимални температури между 12 и 17 градуса
Соколов с 24 точки за трета поредна победа на Динамо в Суперлигата
Соколов с 24 точки за трета поредна победа на Динамо в Суперлигата