НОВИНИ

Словения избра първата жена президент

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:17, 14.11.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Словения избра първата жена президент. Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар спечели снощи втория тур на президентските избори. Тя беше подкрепена от 54 на сто от избирателите, а опонентът ѝ - бившият външен министър Анже Логар, получи 46% от гласовете.

54-годишната Наташа Пирц Мусар е новият президент на Словения. Адвокат в сферата на медийното право и човешките права, Пирц Мусар е работила също като журналист и телевизионен водещ. Сред клиентите ѝ е била бившата първа дама на САЩ Мелания Тръмп, която е от словенски произход.

В речта си при обявяването на победата тя обеща да бъде президент на всички словенци и обяви за свои приоритети човешките и конституционни права, висококачествено здравеопазване и сигурност.

"Словения има президент, който вярва в Европейския съюз, вярва в демократическите ценности, върху които е изграден Европейският съюз, и не на последно място словенската конституция е базирана на тези ценности. Искрено вярвам, че останалите държави от Западните Балкани също имат място в ЕС. Словения винаги е подкрепяла присъединяването на тези страни", заяви Наташа Пирц Мусар, избрана за президент на Словения.

Резултатите от балотажа са пореден удар за консерваторите след неуспеха им на парламентарните избори през април. Анже Логар, който беше подкрепен от дясноцентристката Словенска демократическа партия, поздрави за победата новоизбрания президент на страната.

"Вярвам, че ще удържи на думата си и ще бъде президент на всички нас. Наташа ще бъде добър президент, ако се вслушва в нас. Ще има подкрепата ни, когато различията трябва да бъдат преодолявани. Призовавам всички, които гласуваха за мен, да поздравят нашата първа жена президент", допълни Анже Логар, кандидат за президент на Словения.

Президентът на Словения има до голяма степен представителна функция. Вторият петгодишен мандат на настоящия държавен глава Борут Пахор изтича през декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Първият от 29 нови трамвая вече пътува към София
Фандъкова: Първият от 29 нови трамвая вече пътува към София
Крал Чарлз Трети на 74 - първият му рожден ден като монарх
Крал Чарлз Трети на 74 - първият му рожден ден като монарх