НОВИНИ

В Болярово настояват за пълното възстановяване на граничния полицейски участък

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 14.11.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

През юни със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков пограничната община Болярово остава без гранични полицаи и над 100 служители са разпределени в съседни управления. Преди дни стана ясно, че в Болярово ще бъде разкрито гранично полицейско отделение, но с близо 4 пъти по-малко гранични полицаи.

Жители на цялата боляровска община заедно с представители на местната власт излизат на протест днес пред бившия граничен полицейски участък. От закриването му те се боят за неговото възстановяване.

Община Болярово иска преразглеждане на решението за закриване на Граничното полицейско управление

"До момента подадохме много сигнали, много срещи проведохме с една единствена цел - да се възстанови граничното полицейско управление в град Болярово във вида, в който съществува 23 години. То е създадено през 1998 г. в условия на много по-слаб мигрантски натиск. За нас е необяснимо как за един месец се изпълни решение за закриване на тази структура. Сега дори да се възстанови в обем от 40 души, това ще означава редуциране на структура, която е работила със 100 човека в много по-благоприятни условия, при много по-нисък мигрантски натиск. Не сме съгласни. Не се чувстваме спокойни, въпреки че оценяваме, че нашите искания са чути", заяви Нина Терзиева, заместник-кмет на Община Болярово.

Терзиева обясни, че община Болярово обхваща 20 населени места с площ 667 кв. километра и тя изцяло попада в така наречената гранична зона. По думи на заместник-кметът добавя, че на територията на общината има обект от критичната инфраструктура - компресорната станция на "Булгартрансгаз". Според Терзиева служителите на граничното полицейско управление в Болярово са имали отношение не само към охраната на границата, но и към охраната на обществения ред и сигурност.

"При нас е ежедневие, бежанците са постоянно в района. Посрещаме ги, обаждаме се на "Гранична полиция". Минават часове докато дойде екип, защото той трябва да дойде от град Елхово. Няма как да се отзоват и да реагират навреме. Ние се явяваме пазачи на мигрантите", каза кметът на Голямо Шарково.

Репортер: Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова отбеляза 14 точки за Сепси при успеха над Констанца с 84:62 в румънското първенство
Борислава Христова отбеляза 14 точки за Сепси при успеха над Констанца с 84:62 в румънското първенство
Канада обяви състава си за Мондиала в Катар
Канада обяви състава си за Мондиала в Катар