Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Земеделският министър: Ще се справим с кризата с дървата за огрев

Не се очакват загуби по Програмата за развитие на селските райони, допълни Явор Гечев

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 14.11.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Доставките на дърва са на 85%. Миналият месец е рекорден като дърводобив. Ще се справим с кризата с дървата за огрев. Още месец ни трябва, за да задоволим всички количества. Нуждите от дърва тази година са три пъти по-големи. Няма български, руски и украински въглища на пазара. 14 000 проверки на седмица правим за незаконна сеч, заяви в "Денят започва" служебният министър на земеделието Явор Гечев.

В тази връзка министерството предлага създаването на социален фонд, за да не се свалят цените за всички, а само за тези, за които е необходимо. Всички горски държавни дружества трябва да работят на обща система, хванахме редица аномалии, отбеляза Явор Гечев.

"Начисляват се такси по някакъв начин в Карловско, разбрахме от медиите. Министерството ще реагира, като ще изпрати екипи, които да нарязват дадените дърва. Не е проблем да осигурим и транспорт, но трябва и местната власт да направи нещо", коментира още земеделският министър.

Хората от наводнените карловски села ще получат по 5 кубика дърва преди зимата

"Служебният кабинет няма всички инструменти, с които да управлява. Например Агенцията по лозята и виното има ограничени правомощия. Може да проверява само тези, които са легални, тоест ние не можем да проверяваме незаконни винопроизводствени предприятия. Секторът е в криза и е сериозно задръстен. Не се очакват загуби по Програмата за развитие на селските райони, големият проблем в Държавен фонд "Земеделие" е липсата на кадри, които да гледат проектите", коментира Явор Гечев. Обяви, че понастоящем къщите за гости са спрени от програмата и тази седмица ще се актуализират цените на общинските проекти.

Според Явор Гечев има редица проблеми в самото законодателство. Има стратегически план за следващите 5 години, ако го нямаше земеделските производители нямаше да могат да се възползват от европейските средства, добави земеделският министър и поясни, че милиард и 600 милиона лева са на година директните плащания и още 3 милиарда са останалите плащания по различните програми. Очакваме до Нова година да бъде утвърден, заяви Явор Гечев.

"Докато съм служебен министър, ще се държа надпартийно. В министерството има частични промени, ако трябва да ги съпоставя с миналия кабинет са в пъти по-малко", каза още Явор Гечев. Коментира протеста на лозарите с думите, че това е единственият сектор, за който служебното правителство е дало допълнителни средства извън предвидените.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Николов: В зависимост от цените дефицитът в енергетиката ще бъде между 3 и 4 млрд. лева
Александър Николов: В зависимост от цените дефицитът в енергетиката ще бъде между 3 и 4 млрд. лева
Рафаел Надал бе поразен от дебютанта Тейлър Фриц във финалния турнир в Торино
Рафаел Надал бе поразен от дебютанта Тейлър Фриц във финалния турнир в Торино