НОВИНИ

Консулът ни в Истанбул за експлозията: Със сигурност няма пострадали български граждани

bnt avatar logo
от БНТ
06:14, 14.11.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света

Със сигурност няма пострадали български граждани. Това каза генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев в студиото на "Денят започва" по БНТ.

"Към момента няма официално поета отговорност от дадена организация. Това съгласно изявлението на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу от сутрешните часове. Към момента 21 души са арестувани, включително и извършителят, за който е установено, че е влязъл от Африн - град в Северна Сирия. Той допълни, че ще има сериозно възмездие", каза Вълчев.

Има задържан за експлозията в Истанбул

"Обстановката и почеркът навеждат на основателни съмнения, че става въпрос за почерк на Кюрдската работническа партия ПКК", смята българският консул.

По думите на Васил Вълчев повече жертви и по-силно послание най-вероятно са търсени с акта, който турските власти определиха като терористичен. Предвид факта, че се случва неделя следобед на една от най-оживените улици, където има много хора.

"Мерките за сигурност винаги са на едно добро ниво. Виждат се много униформени служители, има и сериозно цивилно присъствие. Убеден съм, че след този терористичен акт те ще бъдат допълнително завишени", допълни консулът на България в Истанбул.

Според Вълчев е редно и гражданите да вземат лични мерки за безопасност и да избягват публични места, където има струпване на голям брой хора, докато случаят не бъде разрешен и виновникът не бъде установен.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна е установила над 400 военни престъпления в Херсонска област
Украйна е установила над 400 военни престъпления в Херсонска област
Има задържан за експлозията в Истанбул
Има задържан за експлозията в Истанбул