НОВИНИ

След междинните избори в САЩ: Демократите си запазват контрола в Сената

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:33, 13.11.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

В Съединените щати Демократическата партия си запазва контрола в Сената, след като спечели надпреварата в щата Невада. Победата осигури на демократите 50 места срещу 49 за републиканците. Американският президент Джо Байдън заяви, че е изключително доволен от резултатите.

Междинните избори в Съединените щати традиционно се печелят от партията в опозиция. Резултатите обаче не оправдаха очакванията.

"Чувствам се много добре от това, което постигнахме. Аз съм голям оптимист. Според мен това е отражение на качествата на нашите кандидати", заяви американският президент Джо Байдън.

Катрин Кортез Масто - за нея републиканците твърдяха, че е от лесните за побеждаване кандидати. Но Масто - досегашен сенатор на Невада, се оказа кандидатът на Демократическата партия, който успя да осигури мнозинство на партията си в Сената.

С победата от Невада и от Аризона на астронавта Марк Кели демократите имат 50 представители в 100-местния Сенат. На 6 декември предстои балотаж в Джорджия. Но дори той да бъде спечелен от кандидата на републиканците демократите ще имат мнозинство в Сената. Заради гласа на вицепрезидента Камала Харис, която има право да се намесва при гласуване, когато резултатът е изравнен.

Пет дни след изборите битката за Камарата на представителите все още е с неясен край. Засега републиканците печелят повече места, но разликата с демократите се топи.

"Току-що говорих по телефона и разбрах, че сме спечелили още няколко места от Калифорния. Но дали ще спечелим, предстои да разберем", допълни Джо Байдън.

До дни ще станат ясни и окончателните резултати от гласуването за Камарата на представителите. Но дори републиканците да спечелят Долната камара възможностите те да блокират предложенията на президента Байдън стават все по-малки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на противогрипни ваксини
Недостиг на противогрипни ваксини
Националната спортна академия „Васил Левски“ чества 80-годишен юбилей
Националната спортна академия „Васил Левски“ чества 80-годишен юбилей