НОВИНИ

Каква е ситуацията в Истанбул след експлозията - журналистът Исмаил Коркмаз пред БНТ

Айше Сали
от Айше Сали
20:11, 13.11.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света

Взривът в района на оживения булевард "Истиклял" е предизвикал голяма паника. За ситуацията след експлозията в Истанбул разказва журналистът на свободна практика Исмаил Коркмаз пред Айше Сали.

БНТ: Господин Коркмаз какво се знае за взрива в Истанбул?

- Взривът се случи на едно най-оживените и многолюдни места в Истанбул - бул. "Истиклял". Веднага беше наложена забрана за излъчване и съобщаване на информация. Тя важи и за социалните медии. От президента Ердоган разбрахме, че става дума за нападение. Той заяви, че опитите Турция да бъде подвластна на терора ще бъдат неуспешни. Увери, че извършителите ще бъдат открити и наказани. След трагедията днес в Истанбул се усещаше огромно безпокойство. Постоянно се чуваха сирени на линейки, които се отправят към мястото, а после и към болницата. Това продължи доста дълго. Районът беше отцепен, а хората на "Таксим" бяха разпръснати. Министърът на вътрешните работи и министърът на правосъдието веднага тръгнаха от Анкара към Истанбул. На място бяха изпратени петима прокурори. Освен тези факти няма друга информация.

БНТ: Каква е ситуацията в Истанбул в момента?

- В момента ситуацията в Истанбул започна да се нормализира. Районът беше отцепен. Преди малко приятели, които се намираха наблизо, ми съобщиха, че хората отново се завръщат там. Магазините продължават да бъдат затворени.

БНТ: А те какво ви разказаха за случилото?

- Казаха, че не са разбрали какво се е случило, но взривът е всял голяма паника. Хората са започнали да бягат, а полицията е отцепила района.

БНТ: През последните дни Турция отново проведе антитерористични операции. Възможно ли е случилото се в Истанбул да има връзка с това?

- В близост до Ирак имаше подобна операция и тя продължава. Има и загинали турски военни в нея. Все още обаче не е ясно дали случилото се има връзка с тази операция или подбудите са други. И ние сме в очакване на официалните изявления.

БНТ: Какви мерки ще бъдат взети оттук нататък и какво ще се промени в Турция?

- Турция има опит в борбата с тероризма и тя продължава. Не знам дали правителството ще вземе конкретно решение в тази посока, но страната работи много сериозно за справяне с тероризма. Както Европа, така и целият свят са в течение на това.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се подходи при издирване на дете с аутизъм?
Как да се подходи при издирване на дете с аутизъм?
Три бронза за България от Световното първенство по самбо в Киргизстан
Три бронза за България от Световното първенство по самбо в Киргизстан