НОВИНИ

Мъж от Пловдив стоя заклещен 11 часа в тясна тръба

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 13.11.2022
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Над 11 часа пловдивчанин стоя заклещен в тясна тръба на необезопасена отводнителна шахта в квартал "Коматево". Мъжът паднал в нея снощи, докато се прибирал към дома си. Сигнал до телефон 112 бил подаден едва сутринта, след като жена чула викове за помощ. Наложи се в спасяването на пловдивчанина да се включат пожарникари и тежка техника. Тепърва ще се изяснява чия собственост е тръбата.

Инцидентът се е случил на метри от Коматевско шосе. Няма яснота защо мъжът е решил да мине през затревената площ, тъй като в непосредствена близост се намира тротоарът. Така той паднал в необезопасена отводнителна шахта, която най-вероятно не е видял заради тревата.

Всички, които тази сутрин са участвали в спасителната операция, не могат да си обяснят как мъжът е успял да пропадне в тръбата, която е с диаметър от само 30-40 сантиметра. Цяла нощ злополучният пловдивчанин е прекарал на метър и половина под земята с вдигнати нагоре ръце.

Тази сутрин след повече от два часа борба на спасителите с тръбата мъжът е изваден от нея само с охлузвания. Сега предстои изясняване на основния въпрос - чия е тръбата - на общината или на ВиК. Засега никой не я е припознал.

46-годишният мъж, който е жител на квартал "Коматево", снощи бил на гости при приятели. Прибирайки се към дома си пропаднал в отводнителната пластмасова тръба, която нямала капак. В опитите си да излезе мъжът пропадал все по-надълбоко под земята. Малко преди осем сутринта го открила жена, която разхождала кучето си. Тя подала сигнал на телефон 112.

"Изпратихме два екипа, първо екипа на втора пожарна и след него екипа на сектор СОТ и буквално се виждаше тревата, тук един малък отвор и като погледнеш виждаш две ръце, които се молят за помощ", заяви старши инспектор Веселин Брадистилов от РДПБЗН-Пловдив.

На място пристигнали и Спешна помощ, и ВиК. Пожарникарите започнали да копаят с лопати, за да открият цялата тръба. Пробвали да издърпат мъжа, но не било възможно. Затова потърсили помощ от Венелин Галев, който дошъл с багера си, за да помогне на пожарникарите.

След разкопаването тръбата била разглобена. "Прекарахме коланите през една от нашите стълби и на ръка го издигнахме, за да може да го изкараме, за да го поеме линейката", допълни старши инспектор Веселин Брадистилов от РДПБЗН-Пловдив.

Мъжът е отведен в болница за преглед и след това освободен, защото нямал наранявания.

"Дупката не е била обезопасена. За мен има виновни, за мен виновни са хората, които не са обезопасили по никакъв начин дупката, може да се случи на всеки възрастен човек, на дете", коментира Атанаска Маданска.

Теренът, на който е разположена шахтата, е общински и се намира източно от Коматевско шосе. От предприятието "Чистота" обаче заявиха, че шахтата не е тяхна.

"Единствените шахти, които са ни възложени и отговаряме в района, са разположени в западната страна на пътното платно на Коматевско шосе, нямаме шахта, която да е от източната страна в тревна площ", допълни Димитър Георгиев, директор на ОП "Чистота".

От ВиК заявиха, че досега не са получавали сигнали за конкретната шахта, която също не е тяхна.

"По принцип за дъждоприемните шахти се грижи Община Пловдив, но по принцип това е в локала, който още не е изграден на Коматевско шосе преди стадиона", каза още Тончо Иванов, главен инженер на ВиК-Пловдив.

Оказа се обаче, че шахтите без капак в района са повече от една. Само на метри от мястото, където е пропаднал мъжът, има друга дупка, също без капак, тя е обезопасена с автомобилна гума. От утре от ВиК и Общината започват съвместни проверки за състоянието на дъждоприемните шахти.

Автор: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест жертви и 81 ранени след взрива, избухнал в Истанбул
Шест жертви и 81 ранени след взрива, избухнал в Истанбул
Възстановен е достъпът до сайта на Министерски съвет
Възстановен е достъпът до сайта на Министерски съвет