НОВИНИ

Изтича срокът на обявеното бедствено положение в Омуртаг

bnt avatar logo
от БНТ
14:12, 13.11.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Изтича срокът на обявеното бедствено положение в Омуртаг заради липсата на вода. От вчера жителите на града получават дарена минерална вода.

Проблемът с водата в Омуртаг съществува повече от половин век, но най-силно се проявява при продължително засушаване и заради амортизираната водопреносна мрежа в града.

В кампанията по разнасянето на дарената вода се включиха десетки доброволци. Приоритетно тя се доставяше на възрастни и болни хора, раздаваше се и на самия пункт в града.

Соня и съпругът ѝ, който е лекар в местната болница, помагаха през целия ден.

"На хора трудноподвижни, инвалиди даваме по-голямо количество, да речем - по два-три стека. На младите семейства, които могат да вземат и да си донесат вода, даваме по един стек", казва Соня Христова, доброволец.

"С моята малка количка сега ще товаря за трети път и разнасям в района, където аз живея", обяснява Стилиян Илиев, учител, член на ГО "Вода за Омуртаг".

Обикновено пациент и лекар се срещат в болницата, но сега лекарят - кардиолог е този, който носи вода в къщата на своя пациент.

"Аз съм трудно подвижен и не мога сам да си налея вода. То няма и откъде да си налееш - ако ми донесат, пия, ако не ми донесат - не мога да пия. Животът пък е свързан с водата", тревожи се Хюсеин Ибрямов.

Лейля живее на седмия етаж в този висок блок. Спасение от жаждата намира в далечна малка чешма.

"Сряда дойде само за половин час. Пералнята не можах даже да я пусна, малко на половина остана, само един бидон напълних и спря водата. Много им благодаря, че носят вода, поне за децата за пиене ще има", казва Лейля.

В някои населени места в областта вода се подава веднъж на две седмици, в други - на всеки пет дни. В самия град вода има за 5 часа на всеки 72 часа.

"Благодаря много на тези хора, които си оставиха работата, оставиха си задълженията, за да ходят доброволно по улиците и да снабдяват хората с вода. Благодаря ви хора, с добро сърце сте! Бъдете благословени!", възкликва Норка Димитрова, посрещайки доброволците.

Освен дарението вчера и днес, през седмицата хората в Омуртаг получиха бутилирана вода и от отпуснатите количества от държавният резерв.

Автор-оператор: Герасим Герасимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кибератака срещу сайта на Министерски съвет
Кибератака срещу сайта на Министерски съвет
Алберт Попов: Пожелавам си подиум в Световната купа през следавщия сезон
Алберт Попов: Пожелавам си подиум в Световната купа през следавщия сезон