НОВИНИ

В "Европейци": Фирма от Пещера прави обувките за продукции като "Дома на дракона" и "Междузвездни войни"

bnt avatar logo
от БНТ
13:57, 13.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Как се стига от Пещера до Холивуд? И как се прави зелен бизнес по време на пандемия? Отговорите - в новото издание на предаването "Европейци".

В първия епизод от новия сезон ще видите историята на семейна компания, която произвежда обувки за едни от най-касовите филмови продукции като "Игра на тронове", "Междузвездни войни" и "Домът на дракона".

През 2005 в Пещера има близо 200 малки, средни и големи фабрики за обувки. Днес те са не повече от 15. Тази семейна фирма е една от малкото, оцелели в бранша след ковид кризата.

Успяват, благодарение на 7-годишна природосъобразна стратегия, която измислят сами. Със собствен фотоволтаичен парк на покрива си стават първия енергийно независим моден бранд у нас.

Иновациите постигат и с помощта на Европа. За нови машини, по няколко проекта, получават близо 2 милиона лева. И с това оборудване започват да произвеждат всички компоненти за обувките.

Именно заради възможността в много кратки срокове да изпълняват всякакви модели, получават и поръчки за суперпродукциите.

"Първоначално ние не знаехме, че обувките са предназначени за Game of Thrones или за Star Wars. Ние получаваме задание, заданието е с различно име от това на филма. Изпълняваме го и впоследствие разбираме за къде е предназначено това нещо. Договорите, които имаме, са доста солидни и не мога да показвам целите продукти. Завършеният продукт, т.е. обувката, може да я гледате на филм", разказва Ремзи Ингилизов.

"Ако можем да сравним нашия бизнес с едно пътуване, дали с мотори или с коли, разбира се преди 25 години аз съм тръгнал на първа, лека полека съм увеличавал скоростта и в момента най - вероятно се движим на шеста, да не кажа и на седма", допълва Гюрсел Ингилизов.

Деница Торньова / Антон Марчев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите в Спешна помощ
Продължават протестите в Спешна помощ
България изпраща деветима представители на Световното първенство по вдигане на тежести в Богота, Колумбия
България изпраща деветима представители на Световното първенство по вдигане на тежести в Богота, Колумбия