НОВИНИ

Как да се подходи при издирване на дете с аутизъм?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:21, 13.11.2022
5313
Чете се за: 03:07 мин.
Общество
Слушай новината

Издирването на дете с аутизъм може да се окаже предизвикателство заради поведенческите им особености. За съжаление, няма универсална формула, по която да се реагира, заяви детският психолог Мина Енева и уточни, че към всяко от тези деца трябва да се подхожда индивидуално. Те са с нарушени умения за общуване заради затрудненията им при възприемането и преработването на информация.

Малко вероятно е дете аутист, което е изпаднало в беда, да потърси помощ само. Дори да чуе, че наблизо има хора и да види светлините на къща.

"Може да не отиде към тях, да. Няма го този изконен инстинкт, инстинктът за самосъхранение там може да сработва по друг начин. Може да не се сети да отиде при хората", заяви Мина Енева, детски психолог.

Децата с аутизъм са изключително чувствителни към външни стимули. И същевременно всяко реагира по свой начин.

"Много неща действат от околната среда, които объркват работата на централната нервна система. Може да реагира с бягство, агресия или пълна апатия, тоест да изглежда все едно не забелязва това нещо. Никога не знаеш", допълни Мина Енева.

Как се провежда издирвателна операция при изчезване на човек?

Голяма част от децата с аутизъм не реагират на името си. Затова е важно да разбират основни инструкции, които да ги предпазят от рискови ситуации.

"Особено такива инструкции като ела, спри, върни се, особено детенце, което има по-сериозни затруднения", добави Мина Енева.

Възрастта на детето няма съществена роля в отношението му към средата. Израстването не води към подобряване на разбирането.

"Ако не се работи и ако няма непрекъснати интервенции, не може да се очаква, че то ще започне да разбира повече или ще може повече неща, или ще съзрява когнитивно", каза още детският психолог Мина Енева.

ВСИЧКО ЗА ИЗЧЕЗНАЛОТО В ПЕРНИК ДЕТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

При случай на изчезнало дете с аутизъм е важно близките да дадат максимално много подробности за навиците и особеностите му.

Как реагира на непознати хора, на докосване, на силни дразнители като шум и светлина, кои са любимите му места. И въпреки че няма една формула те да бъдат разбрани, основното е да се подхожда с разбиране и спокойствие към тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед подчини Фулъм с гол дълбоко в добавеното време
Манчестър Юнайтед подчини Фулъм с гол дълбоко в добавеното време
Каква е ситуацията в Истанбул след експлозията - журналистът Исмаил Коркмаз пред БНТ
Каква е ситуацията в Истанбул след експлозията - журналистът Исмаил Коркмаз пред БНТ