НОВИНИ

Трафик на кучета от България за Западна Европа подозират собственици на безследно изчезнали домашни любимци

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:33, 13.11.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Трафик на кучета от България за Западна Европа подозират собственици на безследно изчезнали домашни любимци. В социалните мрежи обявите за изчезнали животни са в изобилие, но от СДВР съобщиха, че от началото на годината до края на октомври в София са подадени едва пет официални сигнала.

На този фон от неправителствения сектор разработват проект, който цели да изкара от анонимност хората, които продават в интернет животни, които впоследствие могат да се окажат болни, крадени или нелегално развъдени.

Валентина вече четири месеца издирва безследно изчезналото си 10-годишно чихуахуа. През юли Белинда, която се нуждае от специфично лечение, се изгубва в една от преките до НДК.

"Няма никаква сигурна индикация какво се е случило и къде е Белинда. Обявихме награда от 2000 лева, една седмица по-късно или две изчезна същото куче. За него обявиха 5 хиляди лева", заяви Валентина Милова.

Парите обаче не стимулират никого. Стопанката на Белинда допуска, че е възможно някой да е намерил и задържал кучето, то да е било препродадено по незаконен начин или дори да е станало жертва на трафик на животни. Виждала е обяви в чужди сайтове, в които се предлагат за продажба български кучета, незнайно как изнесени зад граница.

"Куче като Белинда със съответната порода е около 1500 евро, а куче бездомно и отишло там за "осиновяване" е 500 евро. На осиновителите от Западна Европа това им е безумно евтино, защото животните при тях са много скъпи", допълни Валентина Милова.

Всеки ден и в български сайтове за продажба се появяват много обяви за продажба на кученца. Рядко обаче е ясно каква е историята на животните в тях. Затова от фондация "Четири лапи" информират хората за какво да внимават. Така че да не се окаже, че кучето, което си купуват, е тежко болно, незаконно развъдено или дори откраднато.

"Един пазар, в който може да участва практически всеки, тъй като той почти не е регулиран, признат за проблем на организираната престъпност от Европейската комисия, само в България 5000 обяви на ден излизат в най-популярните сайтове", добави Тихомир Димитров от фондация "Четири лапи".

"Това, което се опитваме в момента да постигнем, е внедряването на специализиран софтуер, който при пускане на обява за продажба на животно ще проверява неговия номер на микрочип, за това дали е свързан със съответния собственик, дали собственикът е регистриран като развъдник, дали развъдникът отговаря на законовите изисквания", коментира Ивелина Иванова от фондация "Четири лапи".

"Питайте къде е майката, поискайте да я видите дори, вижте отношенията между тях - дали са разделени скоро, дали не са, приблизително на колко е животинчето, за това трябва да свидетелства някакъв паспорт, има ли микрочип, кога е било последно на ветеринар, какви изследвания са му правени", каза още Тихомир Димитров от фондация "Четири лапи".

Сред изчезналите кучета, освен дребни породи, има и едри - в два от официалните сигнала, подадени към СДВР, става въпрос за кане корсо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските гимнастици спечелиха 35 медала от турнира "Хоризон къп" в Солун
Българските гимнастици спечелиха 35 медала от турнира "Хоризон къп" в Солун
Манчестър Юнайтед подчини Фулъм с гол дълбоко в добавеното време
Манчестър Юнайтед подчини Фулъм с гол дълбоко в добавеното време