НОВИНИ

Трето денонощие полиция, спасителни екипи и доброволци търсят 12-годишния Александър в Перник

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:41, 13.11.2022
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава акцията по издирване на 12-годишния Александър в Перник. Трето денонощие полиция, спасителни екипи и доброволци търсят момчето, което е в неизвестност от петък следобед. Проверяват се всички версии за неговото изчезване, заяви президентът Румен Радев, който днес пристигна в Перник.

За съжаление все още няма и следа от 12-годишния Александър. И днес на терен работиха близо 300 души, около 15 километра е близкият периметър, който се проверява. Тук на място се усеща голяма вълна от съпричастност. И днес десетки доброволци се включиха в акцията по издирването. В късния следобед тук дойде и президентът Румен Радев, който разговаря с кмета на Перник.

Днес се появи информация, че бащата на Александър е разпитван в полицията, като вероятно е използван и полиграф. Тази информация не е потвърдена към момента от МВР и прокуратурата. Работи се по абсолютно всички версии. По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването минава под специален надзор на Софийската апелативна прокуратура и Върховната касационна прокуратура.

Днес стана ясно, че за първи път у нас е активирана системата за изчезнали деца "Амбър Алърт". Това означава, че за изчезването на Александър са уведомени всички потребители на Фейсбук и Инстаграм в радиус до 200 километра от мястото на изчезването му. Системата е активирана от ГДБОП.

Нов ден - нова надежда. Лелята на Александър разказва: Момчето говори трудно, но има добра ориентация.

Как да се подходи при издирване на дете с аутизъм?

"Надявам се, че детето има много добре развито чувство за съхранение и това да му помогне някъде да се е свило и да се предпази. Не би потърсило помощ освен близките си. Съмнявам се, че би потърсило помощ от непознат човек. Той по принцип ни е правил подобни забежки: Бяга нанякъде, после се връща, търси ни. Никога досега не се е губил по този начин", заяви Елисавета Ваклинова, леля на Александър.

Елисавета чете и се възмущава от коментари в социалните мрежи.

"Не могат да пишат: "Бащата да бъде повикан на детектор на лъжата" при положение, че този баща отглежда детето сам, полага неимоверни грижи за това дете, детето ходи на училище. Водил го е на какви ли не доктори, професори, на логопед ходи детето най-редовно", допълни Елисавета Ваклинова.

Търсенето и в града продължи.

"Собствениците да си проверят неизползвани помещения в дворовете, гаражи, все пак това дете може да се е скрило някъде", добави кметът на Перник Станислав Владимиров.

В късния следобед в Перник дойде и президентът Румен Радев, за да се запознае със ситуацията и да благодари на всички, които търсят Александър.

"Работи се по абсолютно всички версии, надявам се това мащабно издирване да даде резултат. Много е важно: Хуманността на едно общество си личи по отношението на едно общество към уязвимите, към децата, към възрастните. Мащабна неизвестна досега операция на издирване и най-вече огромен акт на съпричастност и солидарност от цялото ни общество. Всеки един живот, особено на дете и то беззащитно, е важен", заяви президентът Румен Радев.

От МВР са казали на президента, че няма нужда армията да се включи в издирването, защото при струпване на толкова много хора на терен може да си пречат взаимно. Радев е обсъдил със служебния вътрешен министър бъдещи мерки за предотвратяване на подобни случаи.

"Освен с ускоряване на програмата за видеонаблюдение в повече населени места, по-плътна да става още, нека да помислим и за деца със специални потребности. Има вече налични устройства, те изобщо не са скъпи, които да се носят от тези деца в дрехи, на ръката, има всякакви варианти, така че в едни такива условия това да може веднага да решава проблема", каза още Румен Радев.

Около 300 души от МВР са на терен, днес са проверявали 9 сигнала, а обходеният терен се увеличава.

"Общо малкият кръг периметър е 14 километра - 15 километра от мястото на изчезването на детенцето. В частност имаме вече обсесии от 20 километра. Това ще продължи, докато намерим детето. Няма да спра!", заяви старши комисар Павел Млеканов.

ВСИЧКО ЗА ИЗЧЕЗНАЛОТО В ПЕРНИК ДЕТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Всяка секунда е ценна, казват доброволците и не спират да търсят Александър - ден и нощ.

"Детенцето го познавам лично и бащата ми е приятел. Той е от Брезник човека. Нотариус е", сподели Петър, познат на бащата на Александър.

По тъмно част от екипите слизат от планината. Координират се. И правят нов план за новия ден в търсене на Александър.

По темата работиха: Тихомир Игнатов, Милена Кирова,

Светозар Костадинов, Мая Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 победи Дея спорт в дербито на Бургас от първенството по волейбол
Нефтохимик 2010 победи Дея спорт в дербито на Бургас от първенството по волейбол
Българските гимнастици спечелиха 35 медала от турнира "Хоризон къп" в Солун
Българските гимнастици спечелиха 35 медала от турнира "Хоризон къп" в Солун