Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Най-високи заплати получават завършилите информатика в Софийския университет

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:51, 14.11.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Поне две са положителните тенденции във висшето образование за 2022 година - по-добра реализация на завършилите и увеличен брой на научните публикации, включително на международно разпознаваемите. Това каза министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при представянето на новото издание на Рейтинговата система на висшите училища.

Според Пенов независимо от негативните икономически ефекти, свързани с COVID пандемията и войната в Украйна, делът на регистрираните безработни сред завършилите през последните 5 години висше образование спада до рекордно ниско равнище от 2 % при нива от 3,5 % през миналата година. Това е най-ниската регистрирана безработица сред завършилите от 2011 година насам.

Почти всички студенти, които завършат медицински специалности, се реализират на пазара на труда. Безработицата сред дипломиралите се по професионални направления "Медицина", "Фармация" и "Стоматология" е около и под 1%. Толкова е делът на безработните и сред завършилите "Военно дело" и "Математика". Най-висок е той в направление "Социални дейности"- 3,7%.

Средният осигурителен доход на завършилите също нараства, достигайки до 1647 лева през 2022 г. при 1520 лева през миналата година и едва 867 лева през 2014 година. Най-високи са възнагражденията на висшистите с диплома по "Информатика и компютърни науки" - 3456 лв. Следват завършилите "Математика" (2771 лв.), "Комуникационна и компютърна техника" (2731 лв.), "Медицина" (2711 лв.), "Обществено здраве" (2703 лв.). На ниво висше училище най-високи облагаеми доходи получават завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет (5592 лв.), следвани от завършилите "Администрация и управление" в Американския университет (4568 лв.) и "Информатика и компютърни науки" в Нов български университет (4333 лв.).

В сравнение с миналата година най-голямо увеличение на броя на действащите студенти се отчита в направлението "Педагогика" (709 души повече). Най-голямо намаление има в направление "Икономика" (1098 души по-малко). Въпреки това то продължава да е най-масовото в България с 28 223 действащи студенти. Следват го "Педагогика" със 17 083 обучаващи се и "Медицина" с 13 271.

В Рейтинговата система за 2022 година СУ "Св. Климент Охридски" се класира на първо място в 21 професионални направления от общо 28. Техническият университет в София се класира на първо място в 6 професионални направления от общо 9, с които участва. Медицинският университет в София е първи в четири направления от общо 5.

"Св. Климент Охридски" е университетът с най-много действащи студенти - 19 999. Следват го Пловдивският университет „Паисий Хилендарски" с близо 17 000 и УНСС с 14 610 студенти. В 13 висши училища в страната броят на обучаваните студенти е под 1000, включително в три от тях броят на обучаваните студенти е под 100.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борислав Младенов с 17 точки за успеха на Виртус Имола в Италия
Борислав Младенов с 17 точки за успеха на Виртус Имола в Италия
На кои футболисти ще разчита Александър Димитров за предстоящите контролни срещи на младежкия национален отбор по футбол
На кои футболисти ще разчита Александър Димитров за предстоящите контролни срещи на младежкия национален отбор по футбол