НОВИНИ

57 са загиналите след тежката влакова катастрофа в Гърция

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:25, 02.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

57 са вече потвърдените жертви на тежката влакова катастрофа край гръцкия град Лариса. Втори ден страната е в национален траур. 80% от загиналите са млади хора на възраст между 18 и 35 години. Един-единствен младеж - 20-годишен студент от Волос - е оцелял от първия вагон на пътническия влак, който се блъсна челно с товарна композиция.

Вижте още и в прякото включване от Лариса

В областната болница в Лариса са настанени около 50 души - предимно млади хора, между 20- и 23-годишна възраст - те са с различни травми, но са стабилни. Двама души са в критично състояние и с опасност за живота.

Гняв и недоволство в Гърция - масови протести след влаковата катастрофа

Аварийните екипи на мястото на катастрофата продължават работа вече второ денонощие - тежка техника, три крана и десетки доброволци, спасители, полицаи и военни са се включили в разчистването на отломките. В първите часове след инцидента те спасиха много хора, но от вчера до днес изваждат само загинали. През следващите часове се очаква да бъдат намерени още.

"Започнахме тази сутрин много рано да проучваме мястото. Сега опитваме да проникнем в третия вагон, парче по парче разчистваме. Картината е трагична, грозна , усещаш смъртта, усещаш тъгата. Не знам дали ще мога да се отърся от тези гледки там вътре . Неузнаваемо е. Със сигурност ще отнеме доста дни да се изчисти мястото, защото има много голямо количество отломки", обясни Диа Павликяни, Гръцка федерация на доброволците за гражданска защита.

"Наистина е трудно да се открият живи хора, след като температурите във вагоните са достигнали повече от 1200 градуса. Колкото и да сме подготвени да не се поддаваме на чувства и емоции, първото нещо, което ти идва на ум, е страх, такива сцени са невиждани досега, плашещи... Но най-трудното е, че вместо да спасяваме животи, трябва да откриваме тела", допълни Консатнтинос Иманимидис, спасител.

На фона на трагедията започна стачка на железниците в страната. Протестни акции искат оставка на цялото правителство. Тази вечер пред парламента ще излязат и студентите. Хората са гневни, защото смятат, че е било въпрос на време трагедията да се случи. Правителството обеща независимо разследване и справедливост. Гърция е в 3-дневен траур.

Още вчера беше задържан началникът на жп гарата в град Лариса, разпитани са и различни служители на железницата. Човешки фактор е основната версия за трагедията, но разследването продължава и тепърва ще с установи дали и техническа грешка е допринесла за катастрофата.

В цялата страна продължава и кръводарителската акция в помощ на пострадалите.

По темата работят: Антония Сукалинска, Тоня Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синът на Роналдиньо подписа с Барселона, става съотборник на Мартин Георгиев
Синът на Роналдиньо подписа с Барселона, става съотборник на Мартин Георгиев
България с пълни отбори при младежите и девойките на Световното по спортна гимнастика в Анталия
България с пълни отбори при младежите и девойките на Световното по спортна гимнастика в Анталия