НОВИНИ

6 000 лв. глоба за организаторите на мача ЦСКА - Локомотив (Пловдив)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:11, 02.07.2020
Чете се за: 01:39 мин.
Спорт
000 глоба организаторите мача цска локомотив пловдив
Снимка: БГНЕС

Общо 6 000 лева глоба за организаторите на мача ЦСКА - Локомотив (Пловдив) и компанията, отговаряща за влизането на феновете. Това решиха здравните власти. Въпреки че министрите на здравеопазването и спорта по разпореждане на премиера наблюдаваха лично как се провежда срещата, нарушителите бяха повече от стриктните фенове.

Грубо погазване на мерките за безопасна дистанция - на това станахме свидетели вчера.
Специално обозначените места за публика си останаха само на план. Картината показа: поне 12 000 на стадиона, човек до човек, прегръдки без маски, сякаш вирус и заплаха няма.

Затова ще има и наказания - парични глоби - за общо 6 000 лева. При приходи 192 000 лева от билетите за мача.

И поредното предупреждение от Здравното министерство към феновете не закъсня: да бъдат дисциплинирани. За да не се налагат по-строги мерки занапред като провеждане на срещи без публика.

На фона на големия брой заразени в София, столичният кмет Йорданка Фандъкова не смята, че има нужда от други мерки, стига да се спазват стриктно съществуващите.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ: Не е най-разумното мъже да се целуват и прегръщат.

Среднощната радост създаде риск.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ: Когато се крещи, вика, пее, тогава заразяването е най-възможно. Защото викайки, пеейки се създава аерозол, който е опасен.

Двама министри на трибуните - здравния и спортния - следиха за реда.

Алис Аведикян - фен: Предполагам, че много хора не са присъствали на мача, точно защото се страхуват, ние не се страхувахме бяхме там.

12 000 на стадиона, хиляди отвън, разпореждането: през ред, през място - остана мираж за някои сектори на стадиона.

Алис Аведикян - фен: Доста се постарахме да спазваме поне през една седалка местата. Сега дали във всеки един момент сме успяли това е друг въпрос, но доста се постарахме.

Атанас Узунов - изпълнителен директор на ПФК ,,Локомотив Пловдив": Мисля и, че по време на вчерашната среща - те бяха образец и как трябва да се държат едни привърженици на един футболен стадион.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Решението е да бъде глобен организатора - професионалната футболна лига, както и фирмата, която носи отговорността за пропускателния режим за поддържането на реда по време на мача. И двете организации ще бъдат глобени с по 3 000 лева. Мисля, че за един от секторите - вероятно не се справиха с пропускателния режим и бяха допуснати повече от необходимото хора.

Резултатът от мача снощи - в брой заразени - може да се появи до 10 дни.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на НЦЗПБ: Най-важно, мили фенове - моля ви се след мача една седмица по-внимателно в близките си контакти в семейството.

От здравното министерство няма да направят компромис със здравето на хората.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Ако нещата продължават в този ред - вероятно ще се стигне до мерки за забрана на присъствието на публика на мачовете.

Кога и дали - всичко зависи от феновете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не се налага въвеждането на специални мерки в Кричим заради огнището на COVID-19 в града
Не се налага въвеждането на специални мерки в Кричим заради огнището на COVID-19 в града
На опашките на "Кулата" - главно туристи от България, Сърбия и Румъния
На опашките на "Кулата" - главно туристи от България, Сърбия и Румъния