НОВИНИ

На опашките на "Кулата" - главно туристи от България, Сърбия и Румъния

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 02.07.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Регионални

С часове се чака на Кулата-Промахон за влизане в Гърция. След въвеждане на изискването за QR код, днес на граничния пункт "Кулата" се образуваха километрични опашки от автомобили.

Пунктът е основният, който в следващите месеци ще поема потока от преминаващи към южната ни съседка. Днес най-много бяха туристите от България, Сърбия и Румъния.

Още от рано тази сутрин на граничния пункт се образува километрична опашка от автомобили за влизане в Гърция. Туристите трябваше да чакат близо час, за да преминат границата, което ги изнерви.

Припомняме, че влизането в Гърция става след попълването на формуляр и получаването на QR код, като е важно той да бъде изпринтен на хартиен носител, за да бъде по-лесно преминаването през границата. На българския граничен пункт "Кулата" работят всички гишета - 5 на вход и 5 на изход.

Служителите на полицията регулират и в момента движението. Не се допускат автомобили в района на граничния пункт, за да не се струпват коли. И днес през пункт "Маказа" могат да преминават леки автомобили.

Докога обаче това ще бъде възможно никой не може да каже. Всички останали пунктове бяха затворени още вчера. През тях могат да преминават само тежкотоварни камиони и работници, които трябва да представят трудов договор, за да преминат.

Туристите, пътуващи към Гърция, днес бяха подготвени с необходими документи и окупираха пункта от ранни зори. Оказа се обаче, че проверките се извършват бавно и трябва да се чака дълго.

В колоната имаше много туристи от Сърбия, тъй като те могат да влизат в Гърция само през граничния пункт "Кулата", а проверката им отнема повече време, защото са граждани на страна, извън ЕС.

Много от туристите са имали проблеми при попълването на формуляра за получаване на QR-кода.

Съветът за пътуващите към южната ни съседка е те да се съобразяват с изискванията на гръцките власти - независимо от седящите места в автомобила, в него могат да се возят до трима души, освен шофьора, като всички трябва да имат генериран свой QR-код.

Тези, които нямат код, при влизане в Гърция ще бъдат глобявани с 500 евро. Хората, които откажат да им бъде направен PCR тест на границата, няма да бъдат допускани в страната.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 000 лв. глоба за организаторите на мача ЦСКА - Локомотив (Пловдив)
6 000 лв. глоба за организаторите на мача ЦСКА - Локомотив (Пловдив)
Президентът призова прокуратурата да публикува незабавно целия му „чат" с Бобоков
Президентът призова прокуратурата да публикува незабавно целия му „чат" с Бобоков