НОВИНИ

60 млн. лева в подкрепа на туризма са заложени в нова програма на ББР

Николай Минков
от Николай Минков
11:01, 04.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Българската банка за развитие предоставя 60 млн. лева в нова програма за подкрепа на туризма.

Средствата ще се отпускат чрез три продукта: кредит овърдрафт, револвиращ кредит и кредит с отлагане на погасителните вноски при лихва от 2,8%.

Парите са предназначени за микро, малки и средни фирми от сектора на ресторантьорството и хотелиерството, засегнати от пандемията.

Фирми с персонал до 49 души ще могат да се възползват от кредит до 500 000 лв., а тези с персонал до 249 души - до 750 000 лв.

Предвиден е и гратисен период от 12 месеца за ресторантьорите и 18 месеца за хотелиерите.

Във връзка със старта на новата програма беше подписан Меморандум от министъра на туризма Христо Проданов и двамата изпълнителни директори на ББР Живко Тодоров и Владимир Георгиев, в присъствието на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"Искам да поздравя ръководството на ББР за това, че те наистина връщат банката към нейните устои и към това, което беше предвидено тя да прави, когато беше създадена. Спомняте си, когато тя беше създадена, нейната основна задача беше да подпомага и финансира малкия, средния и дребния бизнес. Впоследствие обаче тя се превърна в обслужваща банка на няколко едри котарака" - заяви министърът на туризма Христо Проданов

Специално за "По света и у нас" министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер каза, че се подготвят кредитни линии в сектор "Земеделие". Съвсем скоро ще бъдат оповестени и още мерки по оперативна програма.

Лорер изтъкна, че новата програма за подпомагане на туризма е пример за дейността на Българската банка за развитие оттук нататък:

"Пред вас е новото лице на Българската банка за развитие. Днес започваме новата година с ярък пример каква ще бъде ББР оттук нататък. Българската банка за развитие в нейната стратегия е ясно заложена подкрепа за малкия и средния бизнес у нас, за стартиращи компании, за компании в затруднено положение" - каза Лорер.

Изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев добави, че банката се стреми да помогне на най-засегнатия от кризата сектор.

"Виждате съвсем ясно, че ние сме се насочили точно към проблема, който сме идентифицирали в туризма, тоест, един от най-засегнатите сектори от Ковид кризата, липсата на оборотни средства и именно там се опитваме да помогнем"

Снимки: Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите и румънците консумират най-малко плодове и зеленчуци в ЕС
Българите и румънците консумират най-малко плодове и зеленчуци в ЕС
Израел отменя частично забраната за влизане на чужденци
Израел отменя частично забраната за влизане на чужденци