НОВИНИ

60 см ще бъде дълга бюлетината за изборите на 4 април

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:58, 11.03.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
дълга бюлетината изборите април
Слушай новината

За парламентарните избори на 4 април в болниците ще бъдат обособени два вида секции. Едните ще бъдат стационарни, а другите ще са отделени специално за ковид болните. Това съобщи Таня Цанева, говорител на ЦИК, на редовния брифинг за комисията за организацията на вота.

Вчера изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Общо са подадени 87 997 искания, каза още Таня Цанева и допълни, че най-много са заявленията от Турция близо 21 000, Великобритания - 16 000, Германия - 13 000.

Рекорд при българите в чужбина, които искат да гласуват на тези избори

По думите ѝ предстои да започне отпечатването на бюлетините за изборите на 4 април.

"Техническите характеристики на бюлетината вече са представени на БНБ. Първо ще се отпечатват бюлетините за чужбина, за да може да се изпратят", съобщи Таня Цанева.

60 сантиметра ще е дължината на бюлетината, допълни Димитър Димитров. В 1 МИР-Благоевград ще е по-различна, защото там има и независим кандидат, уточни той.

Вчера от ЦИК са разговаряли с представители на МВнР за определяне на местата за гласуване. Определят се и секциите, което трябва да стане до 13 март, стана ясно още на брифинга.

До 13 март трябва да бъдат уточнени секциите в чужбина с МВнР. Там, където се очаква да гласуват повече съграждани, се обсъждат варианти да има повече от една кабина (за Великобритания), уточни Таня Цанева.

Продължава и сертифицирането на машините за вота, допълни Димитър Димитров, говорител на ЦИК.

„ЦИК привлече и външен експерт. Тези дни трябва да започне и кампания, в която ще се включи обществения съвет, демонстрирайки как ще се гласува с машините на обществени места“, заяви той.

„Начинът, по който се сертифицира един софтуер не е елементарен. Може да присъстват наблюдатели. Те могат да бъдат поканени, но това ще бъде физическо присъствие“, обясни още Димитров.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Уилям с първи коментар след интервюто на Меган и Хари
Принц Уилям с първи коментар след интервюто на Меган и Хари
Българите ще влизат в Черна гора с PCR, антигенен тест или удостоверение за ваксинация
Българите ще влизат в Черна гора с PCR, антигенен тест или удостоверение за ваксинация