НОВИНИ

65 г. от присъединяването на България към ЮНЕСКО

присъединяването българия юнеско
bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 17.05.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

На 17 май 2021 г. се навършват 65 години от членството на България в Организацията за образование, наука и култура на ООН ЮНЕСКО.

Още от самото си присъединяване на 17 май 1956 г. страната ни споделя и работи активно за осъществяването на благородните идеали на ЮНЕСКО и се превръща в надежден партньор за изпълнението на основните цели и програми на организацията.

Свидетелствата за това са много – България става домакин на знакови международни форуми по линия на ЮНЕСКО, сред които единствената Генерална конференция, състояла се извън централата на организацията в Париж през 1985 г., няколкократното членство на страната в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, активното участие в междуправителствените комитети на Организацията, многобройните изпълнени проекти и осъществени инициативи. За период от осем години – от 2009 г. до 2017 г., генерален директор на ЮНЕСКО е Ирина Бокова.

За 65 години в ЮНЕСКО приоритетите на българската страна претърпяват развитие. Ако до демократичните промени през 1989 г. ЮНЕСКО е един от малкото "прозорци“ към света, в първото десетилетие след промените България получава помощ от организацията за преструктурирането на важни аспекти от културната, образователната и научната политика, като същевременно запазва активната си роля на инициатор на важни идеи като Софийската конференция за свободата на медиите през 1997 г.

Приемането на България за член на ЕС дава допълнителна добавена стойност на българското участие в ЮНЕСКО. Създава се Доверителен фонд България-ЮНЕСКО, чрез който страната ни финансира важни проекти в програмите на организацията, свързани с предотвратяването на антисемитизма чрез образование, влиянието на климатичните промени върху културното наследство и други.

"Мотор“ на работата по линия на ЮНЕСКО са както Националната комисия, която генерира идеи и предложения и координира българското участие в програмите на организацията, така и министерствата, имащи отношение към програмите на ЮНЕСКО, широката мрежа от национални комитети, клубовете и асоциираните към ЮНЕСКО училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Костадинова ще съди журналиста, обвинил я в употреба на допинг
Стефка Костадинова ще съди журналиста, обвинил я в употреба на допинг
Отварят кина, театри и ресторанти във Великобритания
Отварят кина, театри и ресторанти във Великобритания