НОВИНИ

69-годишен мъж почина, минути след като е изписан от болницата в Елхово

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:26, 29.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

69-годишен мъж почина в елховската болница, минути след като е бил изписан от COVID отделението.

Трагедията се е разиграла преди два дни. Близките твърдят, че мъжът е преждевременно изписан, без да е бил напълно излекуван. От болницата са на противоположното мнение.

Димитър Мартинов е бил приет в елховската болница на 18 октомври с положителен тест и двустранна бронхопневмония. Първоначално състоянието му е било добро. По-късно се влошил и е поставен на кислородна терапия.

На 28 октомври близка, която носела храна на починалия била уведомена, че мъжът ще бъде изписан. С помощта на роднини Димитър си тръгнал, но преди да напусне болницата починал пред очите на внука си

"Предния ден, преди да почине, научаваме, че се е появила сатурация до 89. Той нито може да върви, нито може да излезе. На следващия ден без нито да бъдем уведомени той е изписан. Научаваме, когато той почива в ръцете на племенника ми. И е търсил помощ и е викал вътре в болницата. Хем звъни на 112, виждате спешната помощ. Тя е на 3 минути разстояние от ковид отделението. Нито едните, нито другите. Другите просто установяват смъртта. Човек трябва да умре като куче на стълбите в ръцете на детето", заяви Иванка Георгиева, дъщеря на починалия.

От болницата твърдят, че показателите на 69 годишния мъж са били добри, а рентгеновата снимка е показала, че няма болестни изменения и на практика пациентът е оздравял.

"Нямаше никакви оплаквания, беше прегледан. И беше в състояние, което позволяваше той да бъде изписан и лечението му да продължи вкъщи. В случая можем да мислим, че това е един инцидент, който не може са бъде предвиден. Само аутопсия може да реши истинската причина за смъртта", отговори д-р Здравка Тодорова, лекар в COVID отделението.

Все още се очакват резултатите от аутопсията. От окръжна прокуратура Ямбол вече е назначена съдебно-медицинска експертиза. Изискана е цялата документация от болницата и от личния лекар за лечението на починалия.

Експертизата трябва да установи дали смъртта е настъпила поради немарливост, лекарска грешка или причината е от друго естество. За случая е уведомена и Изпълнителна агенция Медицинския надзор, от където все още няма информация ще предприемат ли действия по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов става конституционен съдия
Янаки Стоилов става конституционен съдия
Оздравителен план за "Топлофикация София" представи Столична община
Оздравителен план за "Топлофикация София" представи Столична община