НОВИНИ

7 партии влизат в новия парламент, балотаж Радев-Герджиков

bnt avatar logo
от БНТ
08:04, 14.11.2021 (обновена)
35148
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

7 партии влизат в новия парламент, очертава се балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков. Това сочат данните на социологическите агенции "Галъп" и "Алфа рисърч" при 100% предварително преброяване.

Паралелно преброяване 100%, "Галъп": ПП - 26.3%, ГЕРБ - 23.1%, ДПС - 11.4%, БСП - 10.4%, ИТН - 9.3%, ДБ - 6.4%, "Възраждане" - 5%

Според данните на "Галъп" активността на парламентарните избори е 36.8%, а активността на президентските избори е 37.5%

До последно "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС се бориха за първото място, но при 100% паралелно преброяване партията на Кирил Петков и Асен Василев поведе с около три процента.

Кирил Петков заяви пред БНТ, че именно той ще бъде кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната", а Асен Василев каза, че не очаква преговорите с другите политически партии да са лесни.

Под 4-процентовата бариера останаха "Изправи се БГ! Ние идваме!", които участваха в предните два парламента. Лидерът на коалицията Мая Манолова заяви, че въпреки резултата те ще работят за промяната и ще продължат да подкрепят българските граждани.

"ВМРО" и "Воля" също останаха под бариерата - съответно с 1.1% и 0.4% от гласовете на избирателите

При изборите за президент настоящият държавен глава и кандидат за втори мандат Румен Радев спечели около половината от гласовете на избирателите на първия тур. Радев заяви, че дебат между него и проф. Герджиков категорично ще има и призова политическите партии да съставят правителство.

От своя страна, проф. Анастас Герджиков заяви, че с Невяна Митева са постигнали основната си цел - да стигнат до балотаж и да съкратят голямата разлика с двойката Радев-Йотова, която всички прогнозираха. Проф. Герджиков също призова партиите за съставяне на редовно правителство.

Паралелно преброяване 100%, "Алфа рисърч": ПП -26.3%, ГЕРБ - 23.2%, ДПС - 11.6%, БСП - 10.9%, ИТН - 9.6%, ДБ - 6.5%, "Възраждане" - 4.8%

Според 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч" активността на президентските избори е 38.9%, а на парламентарните - 39.1%

Данните и на двете социологически агенции показват обрат в битката за третото място в парламентарните избори - ДПС измества БСП. Според "Галъп" резултатът на ДПС е с 11.4%, според "Алфа Рисърч" - 11.6%. Кандидатът за президент и лидер на движението Мустафа Карадайъ заяви, че са готови да разговарят с всички партии за съставяне на правителство.

Според председателя на БСП Корнелия Нинова ниската избирателна активност е много силна камбана за проблем към всички ни и изисква по-голяма мъдрост при вземането на следващите решения. По предварителни данни на "Галъп" столетницата получава 10.4% от гласовете на избирателите, а според "Алфа рисърч" - 10.9%

Как ще се разпределят мандатите в следващия парламент?

Избирателната активност към 16.00 часа по данни на ЦИК е 25,72% за президент и 25,58% за Народно събрание.

Най-висока е в 23 МИР - София, най-ниска - в Кърджали.

При предходните избори активността в края на изборния ден по данни на ЦИК е била следната:

50,61% - на изборите на 4 април.

42,19% - на изборите на 11 юли.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

#ИзбериВажното

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Нарушения на изборния процес в Турция
От нашите пратеници: Нарушения на изборния процес в Турция
ЦИК: 4 от машините са имали технически проблеми
ЦИК: 4 от машините са имали технически проблеми