НОВИНИ

Как започва изборният ден за хората, поставени под карантина?

bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 14.11.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

И този път изборите минават под знака на ковид пандемията. Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, упражняват правото си на глас като могат да гласуват на декларирания от тях адрес, на който са карантинирани, независимо от постоянния или настоящия им адрес.

Около 70 подвижни избирателни секции има за гласоподавателите, които са поставени под задължителна карантина или изолация.

За разлика от предходните избори този път заявления се приемат и в днешния ден, така че тяхната бройка непрекъснато се променя.

Мобилният екип се състои от трима души, които се събират в столичното 119-о училище. Те прозвъняват тези, които са заявени, за да уговорят час и със служебен транспорт отиват на място, за да може гласоподавателят да упражни правото си на вот.

По предварителен списък трябва да се обиколят 16 адреса, но това не е окончателната бройка. Ако постъпят още заявления, те ще бъдат приети.

"Нямаме достъп до карантинираните. Самото гласуване е до прага на жилището. Ние сме оборудвани с предпазни средства, така че не виждам никакво място за притеснение", коментира председателят на 52-а секция Невена Денчева.

Тайната на вота ще бъде запазена, допълни Денчева.

Репортер: Софи Цветкова

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодатели във Франция подслоняват бездомници
Работодатели във Франция подслоняват бездомници
Преговорите в Глазгоу завършиха със споразумение
Преговорите в Глазгоу завършиха със споразумение