НОВИНИ

Евростат: Над половината българи не се интересуват от научни теми

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
22:58, 13.11.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

В условията на пандемия и усилена развойна дейност в областта на медицината, в България интересът към научни теми спада.

Според последното изследване на Евростат повече от половината българи не се интересуват от научни теми, а над 90% не се задълбочават в такива проблеми.

Химията може да изглежда по различни начини. Въпросът е как ни разказват за нея.

"Това, което лесно винаги може да отпусне човек, е да види малко от истинската ѝ красота - малко огънче, малко цвят и нещата вече потръгват по-приятелски спрямо науката", казва Наско Стаменов - учител по химия и комуникатор на науката.

Тази формула не важи само за учениците. Доказва го поредицата събития за популярна наука за възрастни, организирани от екипа на Любомир Бабуров.

"На мен най-любимото ми събитие беше едно, в което три дни сглабяхме една инсталация, която да симулира изкуствена гравитация на Марс", разказва той.

Освен интересно, научното знание може да ни помогне да развенчаем и доста страхове. Дори мит за сорт "кървави" портокали, появил се преди няколко години на пазара в България.

"В момента, в който се пуснаха, получих въпроса: "Господине, наистина ли слагат СПИН в портокалите?". Отговорът естествено е "не". Най-малкото, защото първо - кой и защо би, второ - дори и да би, как? А трето - дори и да сме в някаква дистопия, в която това е възможно, вирусът на СПИН не издържа на кислород", обяснява Наско Стаменов.

Проблемът с интереса към научните обяснения за света има две страни:

"Ако не сме го направили интересно и те не дойдат, значи ние сме се провалили, не са хората глупави", допълва Любомир Бабуров.

"Търсенето на научна информация понякога променя мнението на хората. А е удобно да имаме мнение и да търсим само неща, които го спазват. Това да търсим нещо, което би ни разубедило, не е свойствено за човека", заявява Наско Стаменов.

И ако все пак не сте убедени, че науката е полезна, ето още един аргумент:

"Това, което мисля, че е най-ценното в това човек да се занимава и да чете за наука, е способността да се справя с непознати проблеми", казва още Стаменов.

Та, май е добре да ѝ дадем шанс, нали?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пактът от Глазгоу": 197 държави подписаха споразумение на финала на срещата за климата
"Пактът от Глазгоу": 197 държави подписаха споразумение на финала на срещата за климата
Спасиха петима туристи, изгубили се в планина Славянка
Спасиха петима туристи, изгубили се в планина Славянка