НОВИНИ

Голям брой заявления за гласуване с подвижна урна в Хасково са подадени в последния момент

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 13.11.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Централната избирателна комисия е дала разрешение изборният ден в Хасково да започне още в пет часа сутринта. Причината е увеличеният брой хора, които са подали заявление да гласуват с подвижна избирателна кутия.

В последния момент са подадени много заявления за гласуване с подвижна кутия на хора с увреждания. Тъй като това се е случило с края на възможния според закона срок, от общината са отправили запитване до Районната избирателна комисия в Хасково дали може да им бъдат дадени 2 часа в повече, за да се обходят всичките адреси. В последствие обаче не се появили желаещи, които да открият изборния ден толкова рано.

На 11 ноември изтече срокът, в който гражданите можеха да входират до общината искане за гласуване вкъщи, заради здравословни проблеми. Тогава става ясно, че вместо обичайните около 50 адреса, в деня на вота трябва да се посетят 64.

"Досега не сме имали толкова, обикновено са към 50, имахме притеснение, че няма да можем да обиколим избирателите", обясни Гергана Георгиева – директор „Администрация", община Хасково.

"ЦИК разреши, тъй като нямаше как след срока да направим още една, тази комисия да започне работа в 5 часа, за да може всичките 63 или 64 адреса да гласуват", каза Веселина Тенчева – председател на РИК - Хасково.

От община Хасково обясняват увеличения брой желаещи да гласуват с подвижна кутия със студеното време. Увериха ни, че всеки един заявител има нужните документи за влошено здравословно състояние. Оказва се обаче, че нито един от тях не иска да бъде посетен в ранни зори.

"След като прозвънихме по избирателите, за да видим дали можем да започнем, все пак трябваше да влезем в домовете им, нямаше желаещи да гласуват толкова рано, така че в крайна сметка изборният ден ще си започне в 7.00 часа", каза директорът на „Администрация", община Хасково.

В областта най-много комисии за гласуване на трудноподвижни лица има в община Минерални бани – 5.

За хора под карантина са образувани три подвижни секции - в общините Хасково, Свиленград и Димитровград.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Агитация в деня за размисъл в Турция
От нашите пратеници: Агитация в деня за размисъл в Турция
Ансамбълът при девойките с нов треньор, Бианка Панова ще е посланик на СП
Ансамбълът при девойките с нов треньор, Бианка Панова ще е посланик на СП