НОВИНИ

Пулмолог: Не лекувайте COVID-19 с антибиотици

bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 13.11.2021
19754
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Големият брой заболели от Делта варианта на COVID-19 отново дава думата на специалистите. Как правилно да се лекуваме, ако се заразим или как да се предпазим - в студиото на "Говори сега" темата коментира пулмологът д-р София Ангелова.

"В доболничната помощ в момента лекувам пациенти, повечето от които са ваксинирани, а колегите в болничната помощ казват, че техните пациенти са неваксинирани. Изводът е, че ваксината пази от тежко боледуване, но не пази от заразяване", обясни тя.

По думите ѝ трябва да се спазват противоепидемичните мерки, защото малко сме ги загърбили, докато вирусът циркулира. Ако правилно се лекуват пациентите в доболничната помощ, по-малко ще бъдат и влошените в болничната помощ.

"Лекуват се с много антибиотици - двойни, тройни комбинации и накрая хората постъпват в болници. COVID-19 е вирусно заболяване, а вирусите не се лекуват с антибиотици. Нека пациентите пресират лекарите, защото технологиите, защото медиите дадоха възможност на хората масово да влязат в лекарската професия. Загуби се и доверието към лекаря, което не трябва да е така. Не гледайте новини, гледайте статистики", каза тя.

Средства за спирането на разпространението на вируса има. Д-р Ангелова обясни, че за предотвратяването на заразата е нужно да подсилим имунната си система. За това помагат витамин D-3 и основните антиоксиданти - витамините A, C, D и E.

"В първия ден на болестта в никакъв случай не трябва да се започва с кортикостероиди, тъй като те могат да объркат всичко в имунната система", заяви пулмологът.

Посланието на д-р Ангелова към ваксинираните е да продължават да спазват мерките. Относно преболедувалите - експертите са се обединили около мнението, че те имат траен имунитет. По думите ѝ в доболничната помощ няма преболедували втори път, а в болничната са единични случаи.

"Моето мнение е, че не бих ваксинирала децата. Те имат имунитет, има проучвания, че по-малко се заразяват, а ако се заразят, боледуват по-леко", заяви д-р Ангелова.

Тя призова хората да бъдат отговорни и да пазят своето здраве.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разказ от границата: Пътят на бежанците към Европа
Разказ от границата: Пътят на бежанците към Европа
Двете жалби срещу ръчното броене на разписките от машините са внесени във ВАС
Двете жалби срещу ръчното броене на разписките от машините са внесени във ВАС