НОВИНИ

Колко печелят социалните мрежи от страховете ни?

bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 13.11.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Няма криза – икономическа, здравна или политическа, социален проблем или такъв, свързан със сигурността, който да не е споделян и обсъждан в интернет пространството.

Според разкритията на Франсис Хауген, станала известна като разобличителката на Фейсбук, гигантът сред социалните мрежи е спрял голяма част от сигурността и защитата към потребителите си, за да прави пари. Колко печелят социалните мрежи от страховете ни, в "Говори сега" коментира експертът и преподавател по дигитален маркетинг Георги Малчев.

"Печелят много. Всяка година техните приходи растат, защото ние всеки ден сме там и оставяме сигнали, чрез които сме профилирани - дали искаме да инвестираме в биткойни, дали обичаме конспиративни теории. Ние получаваме етикетчета", обясни Малчев.

Има хора, които захранват алгоритмите и оттам нататък е много трудно някой да не намери модел да печели от това.

"Фейсбук е една машина, която много добре е разбрала какво отключва емоциите, защо хората действат. Това, което прави Франсис, е уникално, защото показва, че Фейсбук много добре знаят какво причиняват. Минусът на това е, че регулациите следват огромни скандали или нещо, което вече наистина става неприемливо", обясни той.

Не всяка новина, която излезе на стената ви, е истина, а когато я кликнете, тя ще задвижи алгоритъма и ще се появят още подобни на нея, каза Малчев. Колкото повече време прекарваме в дигиталното пространство, толкова повече се стресираме в истинския живот.

"Прекарвайте точно толкова време, колкото наистина ви е полезно, и се изключете в момента, в който започнете да виждате нещо, което няма нужда да виждате", призова Малчев.

Той даде пример с преподавателския си опит - попитал студентите си да му разкажат какво интересно са видели в социалните мрежи през последните дни, но никой не си е спомнял, макар и да прекарват часове наред в мрежата.

Печалбата на Фейсбук до септември тази година е 7,8 милиарда евро - с един милиард повече от миналата година, въпреки че скандалите не спират.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представители на СИК в Благоевград с притеснения, че ръчното броене ще усложни допълнително работата им
Представители на СИК в Благоевград с притеснения, че ръчното броене ще усложни допълнително работата им
Франк Мир се подготвя за мача срещу Кубрат Пулев
Франк Мир се подготвя за мача срещу Кубрат Пулев