НОВИНИ

Сигнал до БНТ: Желаещи да бъдат членове на СИК са задължавани да гласуват за определени партии

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
19:51, 13.11.2021
7794
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Сигнал до БНТ за схема за купуване на гласове. Млада жена разказа, че тя и нейни приятели са получили покана да станат членове в секционни избирателни комисии срещу задължението да гласуват за партиите, които ги предлагат.

Ще я наречем Мария. Истинското име и лицето ѝ ще останат скрити, защото се страхува за своята сигурност и сигурността на приятелите си, с които вече няколко години работят като членове на секционни избирателни комисии. Не избират конкретна партия, за тях това е просто работа. За тези избори обаче интервютата за работа не минали по обичайния ред.

"В няколко разговора, докато уточнявахме условията и казахме, че сме работили досега, ни се намекна доста ясничко, че трябва да гласуваме за конкретните партии, от които ни се обаждат и ни предлагат да работим към СИК. Досега сме го чували като допълнителен вариант, а сега на няколко места беше и като условие", обясни тя.

И на предишни избори познати на Мария са имали подобни оферти.

"Въпросна сума пари им се предложи като допълнителен бонус, ако това се случи. Те го направиха, доказаха го и в крайна сметка въпросната партия не им плати обещания бонус с аргумента, че не е влязла в парламента", каза Мария.

Не се поддавайте на подобни оферти, съветват експертите по изборен процес. Най-малкото поради една простичка причина:

"Няма как да бъде проконтролирано подобно действие. Самите членове на СИК са може би единствените хора, които по някакъв начин биха могли в края на изборния ден да установят подобна практика. Но само ако не са спазени правилата за боравене с бюлетините", обясни Ваня Нушева, "Прозрачност без граници".

Мария е отказала офертата и няма да участва в организацията на тези избори. И от това ще загубим всички.

"Нямате представа как протичат изборните дни и колко е трудно и колко неуки и неграмотни хора работят по тези секционни комисии. Изобщо не се вглеждат в детайлите, не се справят и наистина има нужда от адекватни, умни хора", заяви Мария.

Не иска да сигнализира в полицията, защото не е сигурна, че така нещо ще се промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът при девойките с нов треньор, Бианка Панова ще е посланик на СП
Ансамбълът при девойките с нов треньор, Бианка Панова ще е посланик на СП
Две жалби и притеснения в СИК-овете след решението за преброяването на разписките (ОБЗОР)
Две жалби и притеснения в СИК-овете след решението за преброяването на разписките (ОБЗОР)