НОВИНИ

Напрежението между Полша и Беларус: Путин ще обсъди с Лукашенко въпроса за газта

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:44, 13.11.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Варшава обвини беларуски военни в опити да прережат оградата от бодлива тел, за да пуснат мигранти в страната.

Властите потвърдиха, че в района е намерено тялото на млад сириец. Причините за смъртта му се изясняват. Към момента има данни за най-малко 8 починали от началото на проблемите по границата.

Русия за пореден път отрече намеса в мигрантската вълна. Президентът Владимир Путин каза, че ще говори с беларуския с колега по повод заплахите за спиране на газта към Европа.

По данни на полските власти, през изминалата нощ е направен само един по-сериозен опит за влизане на територията на Полша. Използват се инфрачервени камери, за да могат да се засичат нарушителите. Броят на мигрантите продължава да се увеличава, на ден пристигат по около 100 души, предимно граждани на Сирия, Ирак и Йемен. От беларуска страна твърдят, че оказват необходимата помощ на мигрантите - доставя им се вода, храна и дърва за огрев.

"Тук има граждани от различни държави, става дума за около 2000 души. Ситуацията е сложна. Хората са решени да влязат в държава член на Евросъюза, но за сега - по ред причини, не ги допускат" обясни Игор Буткевич, първи заместник-председател на държавната гранична комисия.

Беларус отново отрече да е отговорна за мигрантския наплив, а според президентът Лукашенко, със санкциите срещу Минск, ЕС е спрял да изпълнява договора за реадмисия, сключен със страната.

По думите на руския президент Владимир Путин нито Русия, нито Беларус са отговорни за кризата по границата.

"Искам всички да знаят - ние нямаме нищо общо. Опитват се да ни вменят някаква отговорност - с повод, а и без повод", заяви Путин.

Според него ключовият елемент за мигрантската вълна се намира в Евросъюза, и мигрантите там организират каналите за трансфер на близките си. Путин изрази мнение, че трябва да бъде намерено решение, което да е в интерес на всички, въвлечени в ситуацията страни.

По повод намека на Лукашенко, че може да спре газа за Европа, Путин допусна, че това би могло да се случи, но то би означавало и нарушаване на договора между Москва и Минск, той обеща да поговори по темата с колегата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив с втора победа в баскетболния шампионат
Академик Пловдив с втора победа в баскетболния шампионат
Откриха тялото на изчезналата Евгения Владимирова, трима души са задържани
Откриха тялото на изчезналата Евгения Владимирова, трима души са задържани