НОВИНИ

От нашите пратеници: Агитация в деня за размисъл в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
20:23, 13.11.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

В Турция денят за размисъл премина с агитация на места. В някои райони на Истанбул - чрез плакати и есемеси - местните изселници бяха насърчавани да участват в изборите.

Най-много заявления за гласуване извън България има в Турция, където 300 000 души имат право на глас. От седмици местни изселнически организации, подкрепени от управляващи и опозиция, призовават хората да гласуват.

Една от секциите в Истанбул осъмна с плакати по оградата. По-късно са свалени, но един остава. Всички плакати призовават да се гласува за партия и кандидатът ѝ за президент.

В квартал "Авджълар" специален микробус с озвучителна система обикаля, призовавайки хората да гласуват.

"Агитацията свърши, ние просто сме забравили да ги махнем, иначе в момента някаква партия не казва. Само хората да дойдат да гласуват", казва Наджие от Истанбул.

Други изселници получават есемеси от местните организации с призив да се гласува за една партия и бюлетина. Така е и през последните две седмици.

"Много активно разгласяване се направи със смс-и, с обаждания по телефона, с разгласяване на плакати", обясни Нахиде Дениз, кореспондент на БТА в Турция.

За първи път от години национални медии в Турция масово отразяват предстоящия вот в България. Причината - определена кандидатура за президент, събрала вниманието тук.

"Може би от гледна точка на кандидата на една от партиите изглежда, че са уникални изборите, но те не са такива", обясни Гюнер Тахир, наблюдател за изборите в Турция.

Независимо дали изборите са уникални или не, броенето на контролните разписки е притеснение за секционните комисии.

"Сложно, но те още при самото гласуване трябва да се пускат в две кутии, така че поне няма да ги разпределяме ние след това. Да, ще отнеме време", казва Александра Мешкова, член на Секционна избирателна комисия.

В Бурса отново напомнят, че секционните комисии чакат до късна нощ потвърждение от ЦИК на протоколите.

"Миналия път след 36-ия час бяха приети документите. 36 часа тези хора чакаха по секциите", съобщават от Конфедерацията на изселниците от Балканите "Балгьоч".

На изборите през юли в Турция гласуваха около 29 000 души, а през април - 22 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха тялото на изчезналата Евгения Владимирова, трима души са задържани
Откриха тялото на изчезналата Евгения Владимирова, трима души са задържани
Голям брой заявления за гласуване с подвижна урна в Хасково са подадени в последния момент
Голям брой заявления за гласуване с подвижна урна в Хасково са подадени в последния момент