НОВИНИ

Как съседите се справят с ковид вълната

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:45, 13.11.2021
5401
Чете се за: 08:57 мин.
След новините
Слушай новината

Румъния е единствената държава, в която реално беше задействан европейският механизъм за гражданска защита. Здравната система на страната не може да поеме тежко болните си с ковид. Налага се лекарите да раздават кислородни бутилки на пациентите си в колите, паркирани пред болниците.

"В началото имахме 165 легла. Увеличихме ги, но отново не стигат. Всеки ден се нуждаем поне от 10 допълнителни легла", казва Елена Бологой – директор на Спешна помощ в Дробета, Турну Северин.

"Намираме се пред срив. Няма място за пациентите, които се нуждаят от болнично лечение", обясни Каталин Ахостолеску – директор на инфекциозна болница в Букурещ.

Наложи се много болни да бъдат транспортирани до реанимациите на Унгария, Германия, Италия, Австрия и Полша. На помощ в румънските болници се стекоха много лекари от Полша, Израел и Дания.

"Наистина е впечатляващо да се види ситуацията тук от медицинска гледна точка. Бих казала, че наистина е бедствие и ние сме впечатлени от работата, която лекарите и сестрите в Румъния вършат. Това е невероятно", разказва военният лекар Сандра Дюр.

"Това, което виждаме сега, показва какво означава да имаш приятели. Напоследък виждаме много подкрепа и е ясно, че приятелите се познават в нужда", казва Раед Арафат – началник на отдела за спешна помощ в Румъния.

Случващото се в Румъния не е изненада. Страната е с най-ниското ниво на ваксинация в Европа – по-малко от 40%. Поредната вълна на инфекцията придоби катастрофални размери – с над 10 000 новозаразени на ден. Без ваксина са 90% от тежките случаи и 93% от починалите.

"Налага се да пренасочваме болните към други болници. Опитваме се да се справим, но имаме и много неваксинирани лекари, които се заразяват. Страшното е, че 95% от пациентите са в тежко състояние и не са ваксинирани. А най-абсурдното е, че тези, които изписваме, казват, че няма да си поставят ваксина", обясни д-р Дела Мария Молтеану от университетска болница за спешни случаи.

На всеки две минути сирени на линейки раздират въздуха в Букурещ. А пред болницата за спешни случаи няма къде да се паркира. Само днес тук са настанени 400 пациенти, които се нуждаят от кислород. Много други не получават шанс за лечение. Пети час пред болницата чака Констанца Милку. Няма никаква информация за леля си.

"Цяла нощ, 4 часа чакахме да дойде линейката, за да я вземат. Тя е и с бъбречна недостатъчност. Не знам изобщо как е и къде е", разказва жената.

Даниел Щефан се връща на работа в моргата ден, след като му е изтекла карантината, защото тук не стигат шофьорите.

"Страшно е! Имахме случаи в два последователни дни, цяло семейство от Галаци да си замине от ковид. Първо майката, на следващия ден - бащата", казва Даниел.

В болницата за рехабилитация в Тимишоара няма ваксинирани пациенти. Според лекарите, 95% от болните с ваксина няма да развият белодробни усложнения. От продължителна рехабилитация се нуждаят преболедувалите като Петру.

"Беше ужасно. Винаги казвах, че ще се ваксинирам следващия ден, но никога не го направих. Все още имам дихателни дефицити и умора", разказва той.

"За съжаление делта щамът на вируса засяга тежко белите дробове, дори при по-млади хора и усложненията траят по-дълго", казва д-р Кристиан Оансеа – мениджър на инфекциозна болница в Тимишоара.

И в съседна Сърбия болниците са на ръба. А там нивото на ваксинация е от високите в Европа – близо 60%. Сърбите бяха и едни от първите, които започнаха да се ваксинират. Първо получиха от ваксините на "Пфайзер", по-късно руската "Спутник-V" и китайската "Синофарм".

От специалните ни пратеници: Ситуацията в Сърбия на моменти е катастрофална

"Тази вълна е най-тежката, защото състоянието на засегнатите бързо се влошава, една трета от дошлите тук почти веднага преминават на интензивни грижи. А 90% от тях трябва да се включат на кислород веднага, защото страда най-вече белият дроб. Дневно ние хабим между 15 и 20 тона кислород, месечно това са 600 тона", обясни д-р Татяна Аджич – директор на ковид болницата в Батайница.

Кислородната инсталация в двора на болницата работи с пълен капацитет, а отговорникът едва успява да махне буците лед от изпарителите. Болницата в Батайница до Белград е специално построена миналата година само за болни с ковид, Има 930 легла. Сърбия построи още две такива болници.

Освен това, работата на доболничните ковид зони е добре смазана от самото начало на епидемията. Като че ли страната е добре подготвена, за да се справи с поредната ковид вълна. Но новозаразените са толкова много, че главният епидемиолог предлага локдаун.

"Тъй като защитата на първите ваксинирани започна да отслабва и сега трябва да се реваксинират, инфекцията започна и да повтаря при 10% от преболедувалите. Мерките и носенето на маски не се спазват", заяви д-р Предраг Кон - главен епидемиолог от кризисния щаб на Република Сърбия.

Мерките в Сърбия на фона на съседите ѝ наистина са символични. Зелени сертификати се изискват в заведенията, но само след 8 часа, а носенето на маски на закрито е уж задължително.

Въвеждането на зелените сертификати за заведенията е отскоро и леко покачи интереса на младите към ваксинирането. Но недостатъчно. Антиваксърските настроения не са толкова силни, за да объркат плановете за добро ваксинационно покритие. Така че отслабването на епидемичната вълната в Сърбия е въпрос на политическа воля и по-строг контрол на предлаганите мерки.

За разлика от Сърбия, контролът в Гърция е от най-строгите. Никой не смее да влезе на закрито без маска. Навсякъде в заведенията, спортните центрове, хотелите и търговските обекти се иска зелен сертификат.

Нивото на ваксинираните също е завидно високо – към 65%. Въпреки това броят на засегнатите от епидемията расте, натискът към болниците също. Проблемът е, че ваксинирането закъснява и е крайно неравномерно по райони. Има огромни разлики в броя на имунизираните – на някои от островите 80% от хората са с по една доза, докато в Северна и Централна Гърция стойностите са доста по-ниски – между 30 - 50%.

"Опитват се по най-различен начин да привлекат хората да се ваксинират, обяснява им се колко е важно това, но, за съжаление, отказващите се от ваксинирането са доста", разказва Александра Аграфиоти.

Някои гръцки лекари дори призовават правителството да въведе задължителна ваксинация, за да се предотврати национална трагедия. Вместо това правителството компенсира с по-строги мерки. Дори се обсъжда идеята неваксинираните да правят тест, за да пазаруват, а работещите в държавния и частния сектор да се тестват два пъти в седмицата на своя сметка. Това вероятно обяснява и доминиращата тема за търговията със сертификати в гръцките медии.

За сметка на строгите мерки, Гърция не затвори училищата си. Децата и учителите им се тестват по два пъти в седмицата – с взимане на секрет от носа. И на никого не му е хрумнало да роптае срещу това.

Вижте повече във видеото

Автори: Мария Чернева, Даниела Димитрова, Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валтери Ботас спечели квалификацията в Бразилия
Валтери Ботас спечели квалификацията в Бразилия
Кирил Десподов: Ясен Петров е много добър треньор
Кирил Десподов: Ясен Петров е много добър треньор