НОВИНИ

75% ръст на норвежките туристи у нас

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:00, 23.06.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Първа презентация на условията за спа туризъм в България и първа наша визита на министерско ниво в норвежката столица Осло от над 10 години. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и водената от нея делегация на българския съюз по балнеология и спа туризъм представиха уникалните възможности на страната ни в тази сфера.

Норвегия е от страните в света с най-кратко и хладно лято. Затова и уникалните природни дадености на страната ни в балнеоложкия спа туризъм и то целогодишно, направиха изключително впечатление първо в норвежкия парламент, след това в държавната агенция „Иновация Норвегия“, която е мениджър на норвежките фондове, и за финал пред част от най-големите туристически компании и медии в кралството.

"Това, което видях, е наистина прекрасно, имате много красива страна с голямо природно богатство, хилядолетна история, вкусна храна и фантастични спа курорти", отбеляза Елизабет Мейер - вицепрезидент с ресор туризъм на норвежката изпълнителна агенция „Иновации Норвегия".

Зам.-министър Ирена Георгиева и представителите на балнеоложката ни и спа асоциация подчертаха, че България предлага възможности за различен вид туризъм – здравен, културен, винен, кулинарен и еко туризъм в автентични малки селища във вътрешността на страната.

"Много се радвам, че можахме да представим България по най-добрия начин, защото можем да предложим за всекиго по нещо. Прекрасен климат, чудесна природа, уникално гостоприемство и преживяване, защото туризмът е преди всичко емоция и преживяване", категорична е Ирена Георгиева -зам.министър на туризма.

През миналата година страната ни е била посетена от близо 50 хиляди норвежки туристи, което е 75% ръст спрямо 2022 г.

"Слънчева държава, непозната, страхотно качество на минерални води, климат детокс, всичко, което е необходимо след ковид, един човек може да го намери в България. Четири сезона в годината и сме на една ръка разстояние с директната самолетна връзка София - Осло", каза д-р Сийка Кацарова - председател на УС на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Посланикът ни в Норвегия Десислава Иванова бе домакин на презентацията пред ръководствата на част от най-големите туристически компании в кралството. Сийка Кацарова и мениджъри на спа хотели и комплекси по Българското Черноморие и планинските ни курорти подчертаха, че нашите природни балнеоложки дадености са известни от дълбока древност, като места за възстановяване и лечение, а страната ни е втора в Европа по брой минерални извори след Исландия – около 600.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Защитени вурстчета": Виена иска емблематичните ѝ наденички да бъдат признати от ЮНЕСКО
"Защитени вурстчета": Виена иска емблематичните ѝ наденички да бъдат признати от ЮНЕСКО
Приказната "Вишнева" ще бъде и място за културни събития
Приказната "Вишнева" ще бъде и място за културни събития