НОВИНИ

Спокойно и без сигнали за нарушения премина изборният ден в Малорад и Лиляче

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мирослава Георгиева
20:25, 23.06.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Как протече изборният ден в Малорад и Лиляче, където видеонаблюдението през есента засне скандални моменти?

Спокойно и без сигнали за нарушения премина изборният ден за общински съветници в община Борован и за кмет във врачанското село Лиляче.

Получихме информация от един от кандидатите за съветници, че в Борован се дописват избиратели, които не са включени в списъците, но се оказа единичен случай и жената е имала заявление и с разрешение на ОИК е била дописана.

Намираме се в пета избирателна секция на село Малорад, която стана известна на местния вот от есента със скандалното видео за "чичо Цено, Мартин и Боби" и дописването на преференции от председателката и един от членовете на комисията. Сега комисията е изцяло с нови хора, с изключение на един. Това обаче не притесни днес избирателите, за разлика от врачанското село Лиляче, където имаше недоволство сред гласоподавателите.

Днес избирателите бяха по-активни в по-хладните часове. Ето какво споделиха те.

След публикуването на тези кадри от видеонаблюдението на пета секция в борованското село Малорад на 29 октомври, се стигна до касиране на изборните резултати за общински съветници. БНТ първа ви показа как председателят на секцията и един от членовете ѝ дописват преференции за част от кандидатите. Днес секцията е с нови членове, с изключение на един - Ивелина, която обаче не е сред обвинените за манипулация на вота.

"Смятам, че ще бъде честен вотът, защото няма да има манипулации сега, както предните пъти", категорична е Ивелина Петрова – член на 5-а СИК в с. Малорад.

От сутринта хората чакаха да упражнят правото си на глас. Повечето вярват, че този път вотът няма да бъде опорочен.

"Не знам кво ще стане, я ли да ти обяснявам.

БНТ: А гледахте ли видеото ли предния път?

- Не", каза Евгени Маринчев – жител на с. Малорад.

"Ще бъде честен избора, нема да бъдат като миналите", смята Иван Иванов – жител на с. Малорад.

"Триковете много добре знаят как да ги правят, ще направим всичко възможно да няма проблем. Доста различни лица има поставени в секциите, така че се надявам да спре този процес порочен, който продължава от десетки години", заяви Светослав Георгиева – наблюдател в с. Малорад.

Вотът от 29 октомври във врачанското село Лиляче също беше касиран. В 100-та избирателна секция възникна спор за броя на недействителните бюлетини, бяха установени грешки в секционните протоколи, а на видеонаблюдението при отчитането на вота се намесиха и външни хора. Сега членовете на избирателните комисии са почти същите, но с разменени функции. А избирателите недоволстват.

"В комисията са членове, които са присъствали на предните избори, които поради вина на комисията с касирани изборите. А тези хора, ето като г-жа секретар, като отсрещната секция председател, едни и същи лица се допускат в изборния ден като членове. И аз от това съм много възмутена и не смятам, че ще бъде нещо по-различно от миналия път", каза Галина Иванова – жител на с. Лиляче.

"Това сме хора, които сме от много години и си разбираме от работата, затова изразяват недоволство отвън, не за друго, че не слагат тях, а слагат нас", заяви Ваня Константинова – член на 100 СИК в с. Лиляче.

От ОИК Враца обаче заявиха, че след като срещу тях нама повдигнати обвинения, могат законно да участват в нови избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Саръбоюков стана вицешампион в скока на дължина на международен турнир по лека атлетика в Гърция
Божидар Саръбоюков стана вицешампион в скока на дължина на международен турнир по лека атлетика в Гърция
Тея Николова завърши на пето място на 50 м бруст в Белград
Тея Николова завърши на пето място на 50 м бруст в Белград