НОВИНИ

Приказната "Вишнева" ще бъде и място за културни събития

Една от най-красивите трамвайни спирки в София разкрива обаянието си

Айше Сали
от Айше Сали
20:53, 23.06.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Една от най-красивите трамвайни спирки в София - "Вишнева" ще бъде и място за културни събития. Идеята е на председателя на Комисията по култура в Столичната община Мирослав Боршош. На спирката вече беше представена книга, посветена на София.

Някога е била ловна хижа, а сега - трамвайна спирка. Скоро горските пътници отново ще могат да влязат в заключените стаи на къщичката като от приказките.

"Идеята е подобни места, които са по-различни от централните, да могат да дадат възможност за културни формати да се случват в града ни. В случая идеята ни е спирка "Вишнева", която е любимо място на софиянци, да се превърне в място за представяне на книги, среща с писатели", каза Мирослав Боршош, председател на Комисията по култура.

Поставяйки началото на инициативата, Комисията по култура в Столичната община очаква и предложения от творците какви културни събития биха искали самите те да се провеждат на спирка "Вишнева".

Първото сред тях събра любопитните погледи на пътниците в трамвая, когато Вяра Бояджиева представи книгата "Моята София и други образи".

"Много е вълнуващо да представиш културно събитие в градска гора. Според мен това е нещо много специално. И понеже вече бях нарисувала тази спирка в книгата, общината ни предложи да направим представянето тук. Много хора като влязоха в къщичката, бяха изненадани и споделиха, че от деца мечтаят да видят какво има в тази къща и това мен много ме зарадва", сподели Вяра Бояджиева, илюстратор.

Когато присъствието на творци се превърне в ежедневие, илюстраторката си пожелава, надничащите през прозореца все по-често да слизат на спирка "Вишнева". И дори да им се прииска да изпуснат следващия трамвай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
75% ръст на норвежките туристи у нас
75% ръст на норвежките туристи у нас
Спортни новини 23.06.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 23.06.2024 г., 20:50 ч.