НОВИНИ

8 робота ще чистят стените на язовирите

робота чистят стените язовирите
bnt avatar logo
от БНТ
14:03, 30.05.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

8 самоходни роботи ще чистят стените на язовирите и дигите около реките от храсти и треви за да не се допускат наводнения. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, която проследи работата на един от тях на язовир "Големо село" край Бобов дол.

„Роботите чистачи са собственост на Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". С тяхното използване по-бързо ще се работи на труднодостъпни места, тъй като те чистят при наклони до 50 градуса, където е опасно за хора. Могат да се ползват и за пресичане на огън в гората, без опасност за живота на огнеборци“, каза още Нинова.

Към момента между 14 и 18 язовири в страната са потенциално опасни, други 400-420 също се нуждаят от спешни ремонти. Отделно от това започва обследване и на още 384 язовира, като за всички се подготвят обществени поръчки за строително -ремонтни работи.

„По отношение на обществените поръчки променяме подхода, за да не се крадат пари и всичко да се случва пред очите на хората, ще има прозрачност", добави Нинова

„В Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" вече са приети 560 язовира от общините, като общо трябва да се прехвърлят над 2500. Процесът тече непрекъснато, следващата седмица се очаква прехвърлянето на още 10 само в едно от регионалните поделения на предприятието“, поясни директорът на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" Цако Бънчев.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж край Карлово, транспортирал 31 мигранти
Задържаха мъж край Карлово, транспортирал 31 мигранти
Ергюнал Себахтин ще боксира за европейско злато този следобед
Ергюнал Себахтин ще боксира за европейско злато този следобед