НОВИНИ

80-годишен е най-възрастният, гласувал машинно в секция в "Оборище"

Айше Сали
от Айше Сали
12:00, 04.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
София - МИР 23
Слушай новината

Машинно гласуване или добре познатата бюлетина? Кое предпочитат българите?

Избирателите в София посрещат много добре възможността за машинно гласуване. В избирателна секция в "Оборище" хората, които предпочитат да гласуват машинно, бяха почти 50%, като с течение на изборния ден този процент се увеличава.

Един от най-възрастните хора, които са дошли да гласуват машинно тук, е на 80 години.

Различни са причините за този избор, като се започне от възможността за опазване на тайната на вота, екологията, дигитализацията, всеки изтъква своя причина, както и любопитството да видят една нова технология, има я и възможността и опитът на хора, които са живели в чужбина.

Голям е интересът и на студентите да гласуват с машина - в блок 42 Б в Студентски град, където сутринта беше отчетен най-високият интерес на младите хора да упражнят своето право на вот по този начин, вместо да предпочетат добре познатата хартиена бюлетина. Различни са причините, които са ги накарали да изберат машинното гласуване.

Вижте какви са те във видеото!

За всяка една от машините има две карти, които се поставят, като те се редуват с всеки един избирател. За да няма злоупотреби, в тях не се записва никаква информация, а самата машина и резултатите в нея се записват на специална флашка и тя е затворена с пломба, като флашката е поставена възможно най във вътрешността, за да бъде защитена тайната на вота.

В деня на вота изборът е само един - БНТ. Изберете важното - в телевизионния ефир и на нашия сайт BNTNEWS.BG.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7,58% е избирателната активност към 10.00 часа
7,58% е избирателната активност към 10.00 часа
Ашли Барти защити титлата си в Маями
Ашли Барти защити титлата си в Маями