НОВИНИ

81-годишна лекарка е единственият инфекционист в болницата в Дупница

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 04.11.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Лекарка на 81 години е на първа линия в борбата с коронавируса в Дупница от началото на пандемията. Доктор Мария Богоева е единственият инфекционист, който работи към общинската болница в града. Помага ѝ колежката ѝ - пулмолог, която също е в пенсионна възраст.

Намираме доктор Мария Богоева в инфекциозното отделение на общинската болница в Дупница. Работното ѝ време е приключило, но тя е там и неуморно обгрижва пациентите си. А те през последната седмица непрекъснато се увеличават.

"Сега изписахме 5-6 и чакат, веднага ще се настанят на същите легла. Темпото е неузнаваемо и не знам и кога ще се прибера", разказа д-р Богоева.

Въпреки напрегнатата ситуация и опасността от коронавирусната зараза, доктор Богоева не се притеснява.

"Чувствам се уморена, но след като отида у дома, почина, на другия ден съм забравила. До където може, до там ще издържаме. Няма начин. Просто си обичам работата, може би здравословно съм добре и това също ми помага. Не съм някой да се отпускам, да съм паникьорка, не. По друг дух имам", сподели още тя.

Тъй като е единственият инфекционист в болницата, доктор Богоева разчита за помощ в отделението на колегите си от останалите болнични звена. Сред тях е началникът на вътрешно отделение доктор Елена Гюзелева, която също е в пенсионна възраст.

"Аз не съм на работа в инфекциозно отделение, но като пулмолог всеки ден се качвам, за да мога да дам консултация, да помогна, след като си свърша работата във вътрешно отделение. Това е професията ми и един лекар е лекар за цял живот", категорична бе д-р Гюзелева.

Разделяме се с двете лекарка, които ни изпращат с уверението, че ще продължават да работят, докато пациентите имат нужда от тях.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи се събраха пред Съдебната палата
Протестиращи се събраха пред Съдебната палата
Маргарита Асенова пред нашите пратеници в САЩ: Никой няма основание да обяви победа в този момент
Маргарита Асенова пред нашите пратеници в САЩ: Никой няма основание да обяви победа в този момент