НОВИНИ

От нашите пратеници в САЩ: Тръмп ще иска повторно преброяване на гласовете в Уисконсин

Александър Марков
от Александър Марков
20:06, 04.11.2020
Чете се за: 02:44 мин.
По света

Последните резултати от изборите в САЩ: 43 щата от общо 50 към момента сочат преднина за кандидата на демократите Джо Байдън.

213 гласа подкрепа от електорите за сегашния президент Доналд Тръмп и 227 за Байдън. Броят на електори в избирателната комисия, а не процентите са важните числа в американската избирателна система.

Американските граждани не гласуват пряко за президент - всеки щат, според броя на населението си и според това коя партия е спечелила изборите в него, изпраща определен брой електори в така наречената избирателна колегия, съставена от общо 538 членове. Който от двамата кандидати събере мнозинство от 270 души в тази избирателна колегия - той става президент. Обикновено електорите се съобразяват с волята на своя щат, но е имало случаи да подкрепят кандидат по своя преценка.

И двамата кандидати могат да разчитат на твърди гласове в щатите, които традиционно и категорично подкрепят партията им. Има обаче и няколко колебаещи се щати, в които не е ясно кой ще победи - демократите или републиканците.

Тръмп печели в 23 щата, а Байдън - в 19. Оспорван продължава да бъде резултатът на няколко щата от нар. Ръждив пояс - Мичигън, Уисконсин и Пенсилвания.

След дълъг, тежък и напрегнат ден Америка днес осъмна без новоизбран президент. Атмосферата пред Белия дом е такава, каквато беше и вчера - постепенно започват да се събират привърженици на движението Black Lives Matter, които ще останат тук до късно през нощта.

Това, което Тръмп успя да направи тази година, както и преди четири години, е да спечели Флорида - перлата в короната на политическото съревнование с 29 електорски гласа. Успя да спечели и Охайо - щат предвестник, който винаги избира бъдещият президент.

Джо Байдън успя да пробие в Аризона - републиканска крепост.

Мичигън, Уисконсин, Пенсилвания, Джорджия и Северна Каролина са щатите, които ще решат тези избори. В повечето от тях президентът Тръмп все още води, при около 70-90% преброени бюлетини. Преди минути стана ясно, че Тръмп ще иска повторно преброяване на гласовете в Уисконсин.

Между 1.00 и 2.00ч. сутринта Джо Байдън излезе с приветствие към своите симпатизанти и ги призова да бъдат търпеливи, за да бъдат преброени всички останали бюлетини, а Доналд Тръмп побърза да обяви изборна победа.

Очаквано - с идването на новия ден името на 46-ия американски президент все още не е ясно. Всички са в напрегнато очакване - има няколко ключови щата, в които броенето на предварително пуснатите бюлетини продължава. Математиката показва, че обрати и изненади са възможни.

Първи към привържениците си, които се бяха събрали на огромен паркинг в Уилмингтън, се обърна претендентът на демократите Джо Байдън.

Джо Байдън - кандидат-президент на САЩ:

"Трябва да бъдем търпеливи до приключване на тежката работа по преброяване на гласовете. Нищо не е приключило до преброяване на всеки глас, на всяка бюлетина. Ние обаче сме доволни, представяме се добре. Не е моя работа, нито на Доналд Тръмп да обявява кой е победител на изборите. Това е решение на американския народ. Аз обаче съм оптимист".

И Доналд Тръмп не изневери на стила си. Пищно с музика и доста гости, той не само се обяви за победител, но и намекна за изборни манипулации.

Доналд Тръмп, президент на САЩ:

"Милиони, милиони американци гласуваха за нас днес. А една тъжна и малка група от хора се опитва да ги лиши от правото им на глас, но ние няма да го допуснем. Искам да благодаря на първата дама, на цялото ми семейство, на семейство Пенс, че бяха до мен през цялото време. Готвим се за голямо празненство. Спечелихме навсякъде и изведнъж съобщиха друго. Резултатите показват, че имаме повод да празнуваме".

Тръмп не пропусна да предизвика сензация в Туитър. Той написа, че демократите се опитват да му откраднат победата, но той няма да го позволи.

Фейсбук и Туитър ограничиха публикации на Тръмп в изборната нощ

Оптимизъм и очакване - такива бяха настроенията от Тексас до Калифорния.

Ерин Холи, Тексас:

"Благодарим на президента Тръмп за това, че с такова огромно желание работи за американците."

Марго Гуфин, Калифорния:

"Наясно съм, че няма да има категоричен резултат веднага. Може би до края на седмицата. Остава само да се запасим с търпение".

Очакванията за протести и сблъсъци не се оправдаха. Американците заявиха готовността си да бъдат търпеливи и да почакат, за да научат кой ще управлява страната през следващите 4 години.

Юридическите пътища за атакуване на изборните резултати и сроковете за прием и преброяване на бюлетините са дълги и трънливи, според изборни експерти.

Лари Гарбър, независим консултант и изборен експерт:

"Нашите избори на практика се провеждат от щатите, така че ако някой иска да оспори резултатите, ще трябва да заведе дело пред щатските съдилища с твърдението, че е нарушен местен закон или че начинът, по който гласовете са броени, е в нарушение на закона. След това делото трябва да бъде разгледано и оспорвано пред Върховния съд. Но трябва да посочите много конкретно нарушение на Конституцията на САЩ.

Във Вашингтон денят премина спокойно.

Репортери: Александър Марков и Теодора Гатева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маргарита Асенова пред нашите пратеници в САЩ: Никой няма основание да обяви победа в този момент
Маргарита Асенова пред нашите пратеници в САЩ: Никой няма основание да обяви победа в този момент
Техническият университет с награда за репортерите на БНТ Елиана Димитрова и Боряна Черганова
Техническият университет с награда за репортерите на БНТ Елиана Димитрова и Боряна Черганова