НОВИНИ

Д-р Симидчиев: Нужни са ясни правила кога хората да търсят медицинска помощ

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 04.11.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Трябва да насочим вниманието си не толкова върху последствията, като влизането в болница, а към адекватната ни реакция към цялото общество - това са обучителни послания към хората за носенето на маски и физическото дистанциране. Целта е да се забави разпространението на коронавируса, защото ако не забавим скоростта, болничните легла все няма да стигат.

Това каза в студиото на "Още от деня" пулмологът д-р Александър Симидчиев в коментара си за втората вълна на пандемията и за това как да се предпазим.

"На второ място, трябва да направим медицински триаж - това е избор на кого да помогнем в условията на ограничен ресурс. Хората, които са нискорискови, ще трябва да изчакат, а хората, които са високорискови, ще имат малко повече предимство, за да съхраним по-голяма част от нашето общество", обясни медикът.

Около 8-9% от тези, които са установени като заразени, ще влязат в болница, а от тях около 6-7% ще попаднат в интензивни отделения, обясни д-р Симидчиев и добави:

"Затова този ресурс трябва да бъде отделен и ефективно сложен там. Това, което трябва да знаем, е как да подхождаме към нискорисковите, защото те не бива да задръстват системата. Трябва да имаме много ясни правила и хората да знаят кога да не търсят помощ".

Според него хора няма нужда да търсят медицинска помощ, "когато имат нискостепенна температура, когато нямат други оплаквания, когато кашлицата е повърхностна и не се задълбочава, когато няма затруднения в дишането, а изглежда като лека настинка и има по-разкършено тяло".

Какво още посъветва пулмологът д-р Александър Симидчиев - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес глобяват за неправилно паркиране в София и в отсъствието на шофьора
От днес глобяват за неправилно паркиране в София и в отсъствието на шофьора
Втора глоба за пловдивското заведение заради рождения ден на общински съветник
Втора глоба за пловдивското заведение заради рождения ден на общински съветник