НОВИНИ

Кои болници разкриват повече легла за пациенти с COVID-19

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:52, 04.11.2020
Чете се за: 01:41 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Всяка голяма болница в страната трябва да разкрие 200 легла за COVID пациенти. Ще бъдат определени и хотели за карантиниране на заразени. Всичко това ще бъде регламентирано в заповед на здравното министерство, която предстои да бъде издадена. За да не се бави приемът в болница, в столицата ще заработи електронна система, която в реално време ще показва къде има свободни легла. Вчера БНТ излъчи репортаж за трудностите, които среща Координационният център заради липсата на такава система.

Темпът, с който се развива епидемията, принуди властта да премине към следващата стъпка - реорганизация на целия процес по осигуряване на свободни болнични легла, още преди болниците да успеят да изпълнят напълно предишната заповед за разкриване на COVID зони.

Бойко Борисов - министър-председател: Проблемът в това отношение го има и да се действа максимално бързо.

проф. д-р Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Имахме готовност, когато тя достигне 4000 души, да започнем да създаваме специфични структури в лечебни заведения и цели лечебни заведения за грижа за пациентите с COVID-19.

Така в големите областни болници с над 700 легла, 200 ще бъдат отделени за COVID пациенти. Ще бъдат обособени и зони за карантина на заразени с вируса - в определени хотели.

Марияна Николова - вицепремиер и министър на туризма: Срокът е до края на деня, в който ще бъдат предложени хотели, имаме готовност вече за София и София-област, като ще бъдат предложени такива места на територията на цялата страна.

6 болници в столицата ще се преструктурират, за да се създадат новите COVID отделения. Това са Окръжна болница, "Софиямед", "Токуда", Aлександровска, Пирогов и ВМА.
На хартия и в момента в София не би трябвало да има недостиг на легла. Това потвърди и самият здравен министър. На практика обаче, както ви показахме вчера в новините, приемът става след десетки телефонни разговори на служителите в Координационния център.

Няма болница, която да откаже, а няма болница всъщност в момента, която да го приеме.

Една от причините - информацията за свободните легла идва два пъти дневно по имейла и не се обновява.

Петър Мунтянов - РЗИ-София област: Веднага щом дойда на смяна, почвам да се обаждам на всяка една от болниците по списъка да проверя дали тези числа, които са дали, са истина.

Днес стана ясно, че това ще се промени.

Георги Гелев - директор на Спешна помощ-София: Тази сутрин при съвещанието при министъра беше поставен остро този въпрос за достоверността на бройките свободни легла в COVID центъра.

проф. д-р Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: В момента в МЗ съм възложил на г-жа Начева създаването на такава система, която да се вижда в националната система за COVID-19, където се събират данните и обобщават пред вас.

Ще бъдат предприети и други мерки - връзка между COVID отделенията и линейките чрез радиостанции. Линейките ще бъдат оборудвани и с лаптопи с приложение за свободните легла. Освен това всяка сутрин здравните инспекции ще получават информация за отказан спешен прием на пациент. Така според здравното министерство ще се сложи край на лутането между болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият детски научен център у нас отвори врати
Първият детски научен център у нас отвори врати
Заев твърди, че София и Скопие сближават позициите си за македонския език
Заев твърди, че София и Скопие сближават позициите си за македонския език