НОВИНИ

ЕС и НАТО засега се въздържат от коментар за изборите в САЩ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:44, 04.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Европейският съюз и НАТО засега запазват мълчание за изборите в Америка. Премиерът на Словения беше единственият европейски лидер, който днес прибързано поздрави Доналд Тръмп. От Еврокомисията напомниха, че ще коментират, когато бъдат преброени всички гласове и бъдат обявени окончателните резултати.

"Ясно е, че американците са избрали Доналд Тръмп и Майк Пенс за още четири години", написа днес в Туитър словенският премиер Янеш Янша и ги поздрави за силните, по думите му, резултати.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира прибързаните поздравления от Словения, но напомни, че подобно изказване не се вписва в европейския подход да не се коментират избори, преди да има окончателни резултати.

Върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел каза днес, че отношенията между САЩ и ЕС трябва да продължат да се развиват въз основа на общите ценности и история.

Жозеп Борел - върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи: "Какъвто и да е резултатът, Европейският съюз ще се опита да си сътрудничи със САЩ, за да развие възможно най-положителните отношения. Проблемите, пред които сме изправени, са огромни. Първият е борбата срещу пандемията. И в САЩ, и в Европа срещаме трудности с овладяването на вируса. След това трябва да възстановим икономиката. Трябва да се справим и с климатичните промени. Изправени сме през нови проблеми със сигурността и с връзките с Китай. Всичко това изисква добри отношения със САЩ, основани на общи ценности, на дългата ни история на сътрудничество. И това би трябвало да бъде така, без значение кой ще е стопанинът в Белия дом".

На фона на обтегнатите през последните години отношения с Вашингтон, Брюксел очаква с интерес кой ще е следващият президент на САЩ и дали той отново ще се присъедини страната към спазването на Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка за Иран и ще върне американските военни отново в Германия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри се завръща на корта в началото на 2021 г.
Анди Мъри се завръща на корта в началото на 2021 г.
Полк. Бойко Василев е назначен за зам.-началник на НСО
Полк. Бойко Василев е назначен за зам.-началник на НСО