НОВИНИ

Няма достатъчно кръводарители във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 04.11.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Регионални

Във Варна заради преустановения учебен процес в университетите изнесените екипи на Кръвния център в града не могат да осигурят кръводарители. Разчита се само на донори, които посещават на място Центъра по трансфузионна хематология. Те обаче не са много, а нуждата от кръв за болниците във Варна е голяма.

Кръвният център във Варна разполага с три екипа - два стационарни и един мобилен. От няколко месеца обаче се разчита единствено на кръводарителите, които идват в центъра.

"Поради високия епидемиологичен риск нашият център няма как да осъществява кръводаряване на мобилни екипи, тъй като има риск и за нашите служители. А и много ръководители на организации, структури, към които се обръщаме, самите не допускат външни хора на територията на техните структури", каза д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център по трансфузионна хематология във Варна.

Независимо от пандемията, кръвопреливането е жизнено важно за хора с хронични заболявания и за спешните случаи. Атанас Станчев редовно дарява кръв. Сега е в центъра, защото баща му се нуждае от кръвопреливане.

"Спазвам предписанията. Това лято също дарих кръв, сега също. Животът не трябва да спира", каза Атанас Станчев.

Спирането на плановите операции също намалява броя на кръводарителите.

"В момента имаме спад на дарители, който е между 10 и 15%, но се надявам да осигурим всички кръвни съставки, които са необходими на пациентите", каза д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център по трансфузионна хематология във Варна.

В момента кръвна плазма може да се дари само в София. Очаква се до края на годината с необходимата апаратура да разполагат и останалите центрове по трансфузионна хематология в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивският маратон няма да се проведе тази година
Пловдивският маратон няма да се проведе тази година
България под въпрос за европейското по художествена гимнастика
България под въпрос за европейското по художествена гимнастика